Ali garderobna soba ali vgradna omara? – VPRAŠANJA STRANK

Tokrat je “na našo mizo”, priletelo vprašanje stranke, ki razmišlja o tem ali raje v svoj prostor postaviti vgradno omaro ali raje kar ločeno garderobno sobo.

Zato v spodnjem zapisu namenjamo nekaj besed, odgovoru na to vprašanje.

.

**********

.

vgradna omara garderobna soba
Primer ločene prostorske niše z drsnimi vrati.

Preden si odgovorimo na vprašanje o tem, za katero izmed opcij se odločiti, pa najprej nekaj besed o razlikah med vgradnimi omarami in garderobnimi sobami.

O vgradnih omarah govorimo v večini primerov takrat, ko omaro “vgradimo” med dve ali tri zidne stene, iz nekaterih naših ostalih prispevkov pa lahko razberete, da je vgradno omaro, mogoče vgraditi tudi ob eno samo zidno steno (vse možnosti postavitev so sicer predstavljene tukaj).

O ločeni garderobni sobi (za enake namene kot bi sicer imeli vgradno omaro), pa govorimo takrat, ko je v vgradni omarni prostor, mogoče vstopiti. Pogosto tak prostor dobimo že s tem, da prostor med dvema zidnima stenama, zapremo z drsnimi ali klasičnimi krilnimi vrati ali postavimo dodatno pregradno steno.

Iz cenovnega vidika je težko na splošno oceniti ali je cenejša vgradna omara ali garderobna soba, ker je v obeh primerih, cena odvisna od tega, kateri pohištveni elementi, se sploh nahajajo v notranjosti omare oz. sobe, obe možnosti pa nam v bistvu na enak način omogočata, da ju v notranjosti pustimo bolj prazne (opremimo zgolj s preprostimi odlagalnimi policami in klasičnimi obešalnimi palicami), ali, da ju opremimo s predali, svetili, izvlečnimi policami ter vsemi drugimi, omarnimi dodatki.

Za garderobno sobo se največkrat odločimo v prostoru, ki sploh dimenzijsko postavitev garderobne sobe, tudi omogoča. Prednosti ločene garderobne sobe so predvsem v tem, da imamo v stanovanju garderobo posebej ločeno od ostalih bivalnih prostorov, največkrat pa interes za ločeno garderobno sobo izkažejo ljudje v bližini svojih spalnic in pa v primerih, ko želijo različne prostorske niše, izrabiti bolje, kot so trenutno.

ureditev manjšega mansardnega kota
Novo nastala soba z namestitvijo tridelnih drsnih vrat. Levo.

Nemalokrat se garderobna soba uporabi tudi za to, da se v njej najde mesto za likalno desko, kovčke, večje škatle s spominki in recimo novoletnimi okraski, ki jih uporabljamo enkrat na leto, čelade in zimsko opremo, spalne vreče, napihljive blazine in praktično vse, za kar bi sicer uporabili shrambo.

Vgradna omara je v večini primerov in še posebej, če je prostor zanjo manjši, bolj namenjena temu, da vanjo pospravimo izključno garderobo.

Vgradna omara ima pogosto prostor za njeno vgradnjo, predviden vnaprej. V primeru garderobne sobe, nov prostor, z montažo vrat ali omar, ki ločujejo en prostor od drugega, šele nastane.

Kar ima za posledico, da moramo v primeru garderobne sobe, predhodno dobro razmisliti kako bo ta osvetljena in od kod bo vanjo sploh urejen dostop.

Kompromis med enim in drugim lahko predstavlja vgradna omara, ki ima drsna vrata, nekoliko bolj pomaknjena od omarnega korpusa, v notranjost bivalnega prostora. Če drsna vrata (ki se omarnega korpusa ne držijo), pomaknemo v prostor npr. za več kot 30 cm, lahko v tak garderobni prostor, vstopimo tudi za sama vrata omare.

Kar pomeni, da smo dobili manjšo vgradno omaro, po kateri pa se je mogoče prosto sprehajati.

vgradne omare za mansardo
Omara po meri, ki služi tudi kot predelna omara, ki ločuje dva prostora v mansardi.

Če niste povsem prepričani ali izbrati vgradno omaro ali garderobno sobo, si pomagajte še z naslednjimi napotki:

  • garderobna soba je pogosteje namenjena pospravljanju več garderobe in ostalih reči. Če torej za pospravljanje vaših reči, iščete večji prostor, razmislite raje o garderobni sobi.
  • če je prostor za vgradno omaro predviden vnaprej, v takšnega pogosto garderobne sobe, niti ni mogoče vgraditi. Razen, če močno zmanjšate globino omarnega korpusa in s tem pridobite prostor, da se lahko “sprehajate” za vrati omare v njeni notranjosti. A na ta račun bo “trpelo” zmanjšanje globine odlagalnih površin v omari sami.
  • pogosto je najcenejša opcija ta, da obstoječo prostorsko nišo, preprosto zaprete z drsnimi vrati (ki so cenejša od izvedbe s krilnimi vrati), notranjost prostora pa pustite prazno. Po potrebi in s časom, pa odvisno, koliko garderobe in “krame” se kako hitro nabere, namestite premične odlagalne police na enostavnih aluminijastih nosilcih.

V največ primerih, se dilema za katero izmed opcij se odločiti, reši tako, da preprosto naročite izdelavo predloga za obe možnosti. Pri tem se vam za pogovor, ponuja tudi naša ekipa.