Vgradna omara kot pregradna stena

Vgradna omara kot pregradna stena bo zanimiva predvsem tistim družinam, ki opremljajo npr. ločene garderobne sobe, družinam, ki imajo stanovanjsko prostorsko stisko in bi radi določene prostore med seboj ločili že s samimi omarami (brez vmesnih, mavčnih ali zidanih sten) in pa tudi vsem tistim, ki pač iščejo rešitev za ločitev določenih prostorov (pogosto tudi v podjetjih za ločitev pisarn oz. delovnih prostorov posameznih zaposlenih).

S primeri v nadaljevanju, prikazujemo, v katerih situacijah, lahko vgradna omara deluje tudi kot pregradna stena in kako lahko na tak način, z manj dela, manj stroški in predvsem manj izrabe prostora, bolj optimalno izkoristimo svoje prostore.

Če pa samo brskate za idejami za pregradne stene, pa boste nekaj idej, našli tudi na povezavi v članku Ideje za pregradne stene.

.

Odprta vgradna omara
kot pregradna stena v mansardi

.

vgradna omara kot pregradna stena
Mansardna vgradna omara kot pregradna stena z različno razporejenimi odprtimi policami. Material: iveralne plošče. Barva: bela.

.

Na zgornji sliki lahko najprej vidite izdelavo pregradne, do stropa, vgrajene vgradne omare, ki je postavljena v mansardo. Po svoji dolžini sega povsem do nizkega zidu pod poševnim stropom, je pa tudi pod ravnim stropom in pri tleh, v celoti v stiku z zidnimi in talnimi ploskvami.

Ker bo ta pregradna omara postavljena v otroški sobi ob pisalno mizo, sama omara oz. stena služi s svojimi odprtimi in poljubno razvrščenimi policami predvsem kot odprti poličnik za knjige, spominke, igrače in podobno. Iz hrbtne strani je omara zaprta z iverno ploščo v beli barvi.

Omarni obod (vertikala in stropni del) je iz debelejše iverne plošče (5 cm).

Iz hrbtne strani je vgradna omara kot pregradna stena, prikazana spodaj:

.

pregradna stena v mansardi
Vgradna mansardna omara iz hrbtne strani.

.

Po meri izdelan regal in pisalna miza
ob pregradni steni

.

Na spodnji sliki je pregradna stena sicer izdelana klasično za mansardne prostore (mavčna stena je pred samo izdelavo regalnika in pisalne mize, že stala).

Prostor pred spalnico je preko prehodnih, klasičnih, krilnih, notranjih vrat, namenjen delu in ustvarjanju na računalniku, ker pa je bilo potrebno prostor izkoristiti maksimalno, je bilo treba zidnim stenam in poševnemu stropu, prilagoditi izdelavo pisalne mize in samega regalnika.

.

regalnik po meri
Regalnik in pisalna miza ob pregradni steni.

.

Regalnik in miza sta, v tem primeru, ponovno izdelana iz ivernih plošč, pri čemer je za uporabne police in ploskve, uporabljena bela barva, omarni obod (korpus) pa je v rjavi barvi, naravnega lesnega tona.

Regalnik ima pri vrhu odprte police, pri dnu pa tri izvlečne predale z mehkim zapiranjem in utopnimi, srebrnimi ročaji.

Delovna ploskev je nekoliko odebeljena (5 cm) in z rjavo, abs obrobo.

.

Vgradna omara kot garderobni prostor

.

V tretjem primeru (na spodnji sliki) je prikazana vgradna omara kot pregradna stena za ločen, garderobni prostor. Čeprav boste res precej primerov tovrstne in manjše garderobne sobe, našli že na povezavi, je spodaj vseeno prikazan primer, kako je lahko en del nekega prostora, v celoti razdeljen na več manjših.

V tem primeru je iz enega dela večjega prostora, nastala prostorska niša (zaprta z drsnimi vrati), v njeni notranjosti pa se nahajajo odlagalne police, zaprti regalnik in po dve aluminijasti, obešalni palici za garderobo.

Iz zunanje strani je stena zapolnjena z nizkimi in po merah zidne stene, izdelanimi regalniki.

.

vgradna prostorska niša
Vgradna prostorska niša.

.

Vgradna omara kot pregradna stena, loči tudi garderobni prostor od ostalih, na spodnji sliki:

.

ločitev garderobnega prostora
Ločen garderobni prostor s pregradnimi omarami na levi.

.

Če v zgornjem primeru, ne bi na levi imeli postavljenih omarnih korpusov, bi bil prostor za vhodnimi vrati, odprt, prostoren in velik, tako pa je bila želja, da se del prostora za vrati loči in posebej nameni kot garderobna soba. V prostor za levimi omarnimi prekati se dostopa iz druge strani sobe.

Na zgornji sliki lahko ponovno vidite, da je omarni korpus izdelan in prilagojen poševnini na koncu garderobne sobe. Pod poševni strop so zato postavljene nižje omarice z izvlečnimi predali in čisto na koncu z odprtimi policami, pod ravnim delom stropa, sta dva omarna korpusa izdelana tako, da segata povsem od tal do vrha.

Sprednji omarni korpus je namenjen obešanju, drugi ima na vrhu še dve dodatni odlagalni polici.

Kot lahko vidite že iz ostalih naših prispevkov (npr. Prikaz primera postavljanja vgradne omare v predsobi), se večino vgradnih omar izdela tako, da se nad osnovnimi, garderobi, namenjenimi korpusi, pusti odprta in brez vertikale izdelana polica, za pospravljanje večjih škatel in kovčkov.

Če ste tudi sami interesent za vgradne omare in, če tudi vas mika vgradna omara kot pregradna stena, nam lahko preko teh možnosti, pošljete povpraševanje in naši svetovalci se bodo z vami pogovorili.

Še več nasvetov za predelne vgradne omare, zbiramo tukaj.