O razlikah vgradnih omar v spalnicah

Vgradna omara v spalnici, je v naših prispevkih, opisovana v rubriki, kjer so predstavljeni izključno nasveti v zvezi z opremljanjem spalnic, a ker različnih idej in nasvetov za opremljanje spalnic z vgradnimi omarami, nikoli ne zmanjka, je prispevek v nadaljevanju, ponovno namenjen nekaterim dodatnim posebnostim pri opremljanju spalnic z vgradnimi omarami.

Osnovna razlika, ko gre za vgradno omaro v spalnici, je ponavadi najprej v tem, kako stranke tolmačijo, kaj je vgradna omara v spalnici in kaj ne.

Po eni strani ljudje pod pojmom vgradne omare razumejo takšno omaro, ki je vgrajena v zidne stene in dejansko oboda omare v tem primeru ne vidimo. Vidna so zgolj sprednja drsna vrata.

Za lažjo predstavo je primer takšne omare, predstavljen spodaj:

.

vgradna omara v spalnici
Vgradna omara v spalnici – od enega do drugega zidu ter od tal do stropa. Vidna samo fronta omare (drsna vrata).

.

V tem primeru vgradna omara v spalnici deluje kot zapolnjena stena z drsnimi vrati, se pa takšna omara lahko postavi ob vse stene, ki se na obeh straneh zaključujejo s pravokotnima zidnima stenama.

Pogojno je tak izgled vgradne omare mogoče dobiti tudi na drugih stenah brez pravokotnih zidnih zaključkov in tudi v primeru, da omara ni vgrajena povsem do stropa spalnice, le, da v tem primeru, bodoče stene izdelamo naknadno (po postavitvi omare).

V tem primeru se preprosto lahko izdela pokrivna okrasna maska (iz iverala ali knauf plošče) iz vrhnje strani ali iz ene ali obeh stranic omare.

Na tak način bomo spet dobili izgled povsem vgrajene, zidne omare v naši spalnici.

Primer takšne omare lahko vidite tudi na spodnji sliki:

.

večja zidna garderobna omara
Večja, zidna vgrajena omara s prilagojenim stropom iz knaufa (zaradi cevi, ki potekajo pod stropom spalnice).

..

************

.

V drugem pojmovanju vgradne omare v spalnici gre pravzaprav za omaro, ki je dejansko sicer izdelana po merah sten in višine spalnice, sama omara pa zaradi vidnih omarnih stranic (na eni ali obeh straneh), ne daje vtisa povsem vgrajene, zidne omare.

Za lažjo predstavo, je primer takšne omare, prikazan na spodnji sliki:

.

opremljanje spalnice
Vgradna omara v spalnici. Vidna omarna stranica. Dodatno izdelan posteljni okvir in nižja komoda z osmimi izvlečnimi predali.

..

Omara na zgornji sliki je ponovno vgradna (saj sega povsem do stropa spalnice), a je nekatere stranke ne smatrajo kot povsem vgradno omaro zato, ker je ena izmed njenih omarnih stranic, vidna. Dodaten prispevek o tem boste našli tudi na tej povezavi.

Slednje velja za stranke, ki pod pojem vgradnih omar uvrščajo zgolj takšne omare, ki so vgrajene med dva zidova.

Iz vidika izdelave, dostave in montaže, pa tudi iz vidika davka, ki je za vgradne omare, obračunan (po trenutno veljavni zakonodaji) po nižji davčni stopnji, med vgradne omare sodita tako zgornja dva primera, kot spodnji.

Je pa res, da je videz povsem vgradne omare, bolj razpoznaven, na zgornjih dveh primerih.

Vgradna omara v spalnici je tudi pogosteje zanimiva za tiste stranke, ki spalnico opremljajo v celoti (tisti, ki npr. zraven omare potrebujejo še posteljni okvir, dodatne komode, nočne omarice in ostalo).

Prednost, če se odločite za izdelavo omare v okviru celotne opreme, je predvsem v tem, da je estetiko in izgled posameznih pohištvenih elementov spalnice, mogoče lažje uskladiti tam, kjer pohištvo za spalnico, nastane izpod ene roke, hkrati pa je dodatna prednost tudi v tem, da je servis, montaža in tudi garancija vezana v tem primeru na celotno spalnico.

Slabost takšne izbire je višja cena, še posebej, če nas zanima samo npr. vgradna omara v spalnici in nam ostalo pohištvo po spalnici sploh še ni treba zamenjati.

Primer vgradne, zidne omare v spalnici ter izdelava posteljnega okvirja in dveh nočnih omaric, je viden tudi na spodnji sliki:

.

vgradna omara spalnica
Vgradna omara in postavljanje celotne spalnice.

.

V nekaterih spalnicah sploh ni potrebe, da so vgradne omare v celoti postavljene do stropa spalnic. Takšni primeri so npr. pogostejši pri spalnicah, ki se nahajajo npr. v mansardnih prostorih in pa tudi v spalnicah, kjer že imamo obstoječe omare, potrebujemo pa samo dodatne nižje komode, ki bi jih radi vgradili. V nekatere spalnice, na sploh namesto vgradne omare, bolj sodi vgradna postelja.

Nekateri primeri vgradnih omar v spalnicah so izdelani tako, da vsebujejo zakrit le en del omar (namenjen obešanju garderobe), drugi del omare pa je npr. nižji ali kot komoda (za pospravljanje nogavic in spodnjega perila).

Primer takšne omare lahko vidite na spodnji sliki:

.

vgradna omara pod poševnim stropom
Vgradna omara z višjim garderobnim delom in nižjo komodo v kotu.

.

Še 3 kratke opise nizkih, samostojnih omar v spalnicah, smo predstavili, na povezavi.

Med vrstami polnil za drsna vrata, se v večini omar v spalnicah, uporabljajo različne pastelne barve, pogosteje kot v ostalih prostorih, pa so v spalnicah prisotni tudi lesni vzorci.

Lesni vzorci, z vidnimi lesnimi letnicami, delujejo topleje, mogoče jih je enkratno kombinirati z drugimi materiali (ogledali, stekli, pastelnimi barvami), obenem pa se skoraj v vseh primerih enkratno podajo obstoječemu posteljnemu okvirju ali komodi, ki je ne želimo zamenjati.

Primer vgradne omare v spalnici s kombinacijo lesnega vzorca, je viden recimo na spodnji sliki:

.

vgradna omara lesni vzorec
Trodelna omara v spalnici. Zgoraj in na dnu lesno polnilo z vidnimi lesnimi letnicami naravnega izgleda. Na sredini pastelna bež barva.

.

********

.

Če tudi vas zanima vgradna omara v spalnici in še posebej, če vsebuje vaša spalnica prostorsko posebnost, bomo veseli, če se boste za nasvet, obrnili tudi na nas.

Z veseljem bomo predstavili naš predlog rešitve.