Prednosti vgradnih omar napram klasičnim omaram

Če pomislimo natančno, po pohištvu po meri, ne samo vgradnih omarah, posežemo takrat, ko naš prostor ne omogoča postavitev klasičnega pohištva, ko želimo pohištvene elemente prilagoditi prostoru, ko želimo s pohištvom prikriti ali zakriti kaj drugega (npr. centralno peč ali napeljavo,….) ali pa, ko pač želimo unikatno in edinstveno pohištveno rešitev.

.

V tem prispevku kažemo primere in posebnosti, pri katerih so si stranke pomagale z vgradnjo omare po meri.

  • Pogosto vprašanje pri vgradnji omar je kako vgraditi omaro, če mimo prostora kjer bi naj stala vgradna omara, tečejo cevi ali inštalacije (radiatorske, plinske cevi,…)

Slika spodaj prikazuje primer obdelane omarne stranice skozi katero poteka plinska cev:

.

vgradna omara z drsnimi vrati
Obdelava omarne stranice tako, da gre skozi njo plinska cev.

.

  • Predvsem v blokovskih stanovanjih je pogosto plinski gorilnik postavljen tako, da ga vidimo iz večjega prostora, zato je logično, da ga marsikdo želi zakriti. To lahko naredi na primer s postavitvijo samo drsnih vrat pred gorilnik (slika spodaj):

.

vgradna omara z drsnimi vrati
Montaža drsnih vrat pred plinski gorilnik.

.

  • V nekaterih kotih stanovanj nam električne in radiatorske omarice kazijo izgled celotnega prostora. Tudi pri takšnih nišah se splača razmisliti, kako bi lahko z drsnimi vrati tak kot zaprli (slika spodaj):

.

drsna vrata pred omarico
Montaža drsnih vrat pred radiatorsko omarico.

.

  • V nekaterih primerih nam ni do zapiranja aparatur, ki jih imamo v kotih prostorov, na način, da bi okrog njih postavili montažno (knauf) steno in jo zaprli z drsnimi vrati. Na spodnji sliki smo tak primer reševali s poševno montiranimi vodili in montaže dodatne mavčne stene ni bilo potrebno.

.

poševna montaža drsnih vrat
Primer poševno montiranega vodila za drsna vrata na hodniku.

.

  • Na sliki spodaj montaža vgradne omare do električne omarice z varovalkami ter obdelava naslonske letve tako, da je dostop do električnega stikala nemoten. Naslonska letev služi za to, da se drsna vrata omare pri zapiranju ravno prilegajo.

.

vgradna omara z drsnimi vrati
Obdelava naslonske letve.

.

  • V nekaterih primerih situacija ne omogoča postavitve zgornjega vodila drsnih vrat vgradne omare na strop (ker na primer tam poteka cev ali kabel).  Na sliki spodaj tak primer, v katerem smo za zgornje vodilo drsnih vrat izdelali posebno masko, ki omogoča montažo vodila vseeno tik ob vhodu v prostor.

.

vgradna omara z drsnimi vrati
Montaža vodila nižje od stropa.

.

Na naslednji sliki prikazujemo primer montaže vgradne omare v poslovnih prostorih ter prikaz pokrivne maske nad zgornjim vodilom drsnih vrat, ker prostor ni omogočal montažo vodila povsem na strop (zaradi prečnega nižje spuščenega stropa).

.

montaža vgradne omare
Montaža vgradne omare pod neraven strop.

.

  • Vsem ni ravno po godu obrezovanje omarnih stranic ali prestavljanje stikal zaradi vgradnje omare. Na sliki spodaj primer, kjer smo električno stikalo vgradili v korpus (notranjost) vgradne omare.

.

stikala na vgradni omari
Vgradnja električnih stikal na notranjo stran omarnih stranic.

.

  • Starejše hiše imajo nemalo prostorov z oboki in na splošno neravnimi stenami. Na spodnji sliki primer obdelave stikov med neravnimi površinami in omarno stranico ter zgornjim vodilom drsnih vrat.

.

vgradna omara z drsnimi vrati
Obdelava stikov med vgradno omaro in stenami.

.

Toliko tokrat.
Vabljeni k spremljanju, ker kmalu pripravimo prikaz detajlnih rešitev z vgradnimi omarami, drugi del.