Nasveti, če razmišljate o vgradni omari v spalnici

Sicer imamo za prodajni program izdelave spalnic po naročilu, pri nas postavljeno, posebej za spalnice, namenjeno spletno stran (www.spalnice.eu), a, ker se med vgradnimi omarami, večji del izmed njih, vgrajuje ravno v spalnice, je prispevek v nadaljevanju namenjen tistim, ki jih zanima vgradna omara za spalnico. Soroden in vgradnim omaram v spalnicah, namenjen članek je tudi prispevek z naslovom Prikaz primerov vgradnih omar v spalnicah.

.

Ali izbrati omaro s klasičnim,
krilnim odpiranjem vrat ali omaro z drsnimi vrati?

.

Vgradna omara za spalnico se razlikuje po vrsti vrat s katerimi se sama omara, odpira. Za omare v spalnici lahko uporabite vgradne omare z drsnimi vrati  ali pa vgradne omare s klasičnimi, krilno odpirajočimi vrati.

Prednosti uporabe drsnih vrat na vgradnih omarah so:

  • prihranek prostora
  • moderen izgled
  • možnost kombinacije različnih materialov in barv
  • možnost vgradnje do stropa (nad omaro)

Prednosti uporabe klasičnih, krilnih vrat so:

  • tradicionalen, klasičen izgled
  • polnilo brez dodatnih materialov (steklo, aluminij)
  • različne barve

.

vgradna omara za spalnico
Vgradna omara za spalnico. Drsna vrata steklo – dekor.

.

omara s krilnim odpiranjem vrat
Omara s klasičnim, krilnim odpiranjem vrat.

.

Ali omaro v spalnici vgraditi ali postaviti samostoječo omaro?

.

Odvisno seveda od prostora v katerem bo stala vgradna omara za spalnico, je lahko vgradna omara samostoječa ali povsem vgrajena v prostor (najpogostejše možne kombinacije postavitev vgradnih omar, so predstavljene na povezavi).

Sicer moramo pri odločitvi za eno ali drugo vrsto omare v spalnici, upoštevati tudi to, da se davek (po trenutni veljavni zakonodaji – datum zapisa tega prispevka april 2015) za vgradne omare obračuna po znižani davčni stopnji (ker gre za vgradnjo pohištva), medtem, ko boste tisti, ki se boste odločili za samostoječo vgradno omaro, plačali polno stopnjo davka.

  • Vgradna omara za spalnico bo prišla bolj prav v spalnicah, kjer so prostori za vgradno omaro predvideni že vnaprej, v manjših spalnicah, kjer je večja potreba po prihranku in izkoristku prostora, v spalnicah, kjer želimo imeti vgrajene omare od tal do stropa in v spalnicah, kjer z montažo omare prikrijemo raznorazne cevi, električne omarice in podobno. Pogosto se v spalnicah odločimo tudi za kotne vgradne omare.
  • Samostoječa omara za spalnico bo prišla prav v primerih, ko omari ne najdemo fiksnega mesta (omaro lahko prestavljamo), v spalnicah prehodnega značaja, v spalnicah za goste in podobno.

Za razliko od vgradne omare, pri klasični, samostoječi omari vedno porabimo tudi material za omarne stranice.
Kar pri vgradnji omar ni nujno.

Hrbtišče je na eni in drugi omari izdelano po želji, sicer pa ga v osnovi odsvetujemo (ker zanj ni nobene potrebe).

.

cene vgradnih omar
Primer moderne vgradne omare za spalnico.

.

vgradna omara za spalnico
Primer samostoječe omare v spalnici.

.

Vgradna omara za spalnico in barve

.

Nasvetov in idej za izbor barv na pohištvu, smo na naši spletni strani, opisovali že kar nekaj.
Med drugimi, priporočamo ogled članka Najlepše ideje za vgradne omare.

Sicer pa lahko med barvami za vgradne omare izbirate med nad 40 različnimi pastelnimi barvami, barvami lesnih vzorcev (barve imajo izgled pravega lesa – letnice lesa so vidne), med barvami visokega sijaja ter med več kot 40 barvami steklenih vzorcev. Posebej so na voljo še različni odtenki ogledal.

Če je prostora v vaši spalnici dovolj ali, če iščete ideje za opremo garderobne sobe, smo na povezavi objavili tudi prispevek, kjer opisujemo moderne garderobne sobe.

Tiste, ki iščejo vgradne omare za spalnice otroških sob, vabimo, da “skočijo” na našo stran za pohištvo otroških sob. Morda tam najdejo kakšno idejo zase.