Vgradna omara po meri za različne prostore

posted in: Aktualno | 0

Prednosti, ki jih prinaša odločitev, da bo v našem prostoru stala vgradna omara po meri, je več. In primerov, v katerih to dokazujemo v naših objavah, je, smo prepričani, že več kot dovolj.

Ker pa najbrž ni nikoli dovolj konkretnih prikazov iz realno izdelanih, montiranih in postavljenih vgradnih omar (galerija slik tukaj), smo za tokratno našo objavo, pobrskali med primeri vgradnih omar, kjer so še posebej vidne različne prednosti izdelave vgradnih omar, po meri. Tako iz zunanje strani omar, kot iz notranjosti.

.

Vgradna omara po meri stene v spalnici

.

Za začetek, najprej predstavimo najbolj tipično zanimanje in postavitev vgradne omare, kjer lahko (na spodnji sliki) vidite, da je vgradna omara postavljena ob desni kot spalnega prostora. Izdelana je od tal do stropa, na svoji desni vpeta k zidni steni, na svoji levi pa postavljena tik ob (tudi po meri) izdelan posteljni okvir.

Takšna postavitev vgradnih omar je, kot že rečeno, najbolj pogosta, saj z njeno postavitvijo v celoti izkoristimo določeno steno in kot sobe.

Pri tako postavljeni omari in tako zapolnjeni steni, bomo reči v omaro lahko pospravljali povsem do stropa, obenem pa na tak način, tudi sredino manjših sob, pustimo odprto in uporabno.

.

vgradna omara po meri
Vgradna omara po meri hrbtne stene mladinske sobe. Sicer je posebej opremljanju mladinskih sob, namenjena ta povezava.

.

Zraven lastne izbire dimenzij za vgradno omaro (v sobah z visokimi stropi ni nujno vgraditi vgradnih omar povsem do stropa), vgradna omara po meri, prinaša še naslednji dve prednosti:

Zunanjost omare izberemo sami. Na zgornji sliki, zunanji del omare sestavlja troje drsnih vrat (namesto drsnih so lahko tudi klasična, krilna omarna vrata, a se pri njih nekoliko izgubi prostorski prihranek), ki imajo vodila in okovja iz aluminija v srebrni barvi ter nekoliko nad sredino, izdelan prečni dekor iz barvnega stekla v oranžni. Ostali, beli del vrat je navaden, beli, matiran iveral.

Tretja prednost, ki jo prinaša vgradna omara po meri, je poljubna razporeditev notranjosti. Podrobneje smo o možnostih urejanja notranjosti vgradnih omar, pisali v prispevku 11 primerov razporeditev omar v notranjosti.

.

Vgradna omara po meri v predprostoru

.

Ker so vgradne omare dokaj sodoben produkt (razlaga tukaj), je predvsem v novejših gradnjah in vse pogosteje tudi ob prenovah, mogoče opaziti, da so posamezne prostorske niše in zidne stene že predhodno vnaprej pripravljene za vgradnjo garderobne omare. To boste dostikrat opazili npr. v predsobah novejših hiš, pa tudi v mansardnih prostorih, kjer snovalci prostorov iščejo vsak kotiček in prostorsko nišo za to, da se prostor maksimalno funkcionalno uporabi.

Na spodnji sliki je prikazana vgradna omara po meri sten v predprostoru, kjer zidne stene že predvidevajo postavitev vgradne omare.

V tem primeru gre prav tako za trodelno vgradno omaro, le, da ima tokrat, le ta, fronte (drsna vrata), izdelana v celoti iz stekla. V spodnjem delu drsnih vrat sta se lastnika odločila za minimalističen prečen dekor z aluminijastimi letvicami, s katerimi se nekoliko razbije monotonost in hladnost stekla, v kolikor bi le to zasedalo celotno površino drsnih vrat.

Iz stranskega pogleda boste pozorni opazili, da je predstavljena vgradna omara tudi nekoliko globlja od standardnih in ponavadi izdelanih 60 centimetrov globokih omar.

Predvsem za vgradne garderobne omare, ki jih postavljamo v predprostore, je priporočljivo, da je globina (če prostor seveda to omogoča) večja. Takšno omaro namreč nemalokrat uporabimo tudi za spravilo debelejših, zimskih plaščev, težje garderobe in tudi reči, ki sicer ne sodijo v okvir klasičnih garderobnih oblačil (motorne čelade, smuči, kovčki,….)

.

vgradna omara po meri predprostora
Vgradna omara po meri predprostora. Drsna vrata – belo steklo.

.

Vgradna omara po meri mansarde

.

Kot smo omenili že v začetku prispevka, je ena izmed pogostejših prednosti odločitve za vgradno omaro, tudi ta, da z njo v celoti zapolnimo različne prostorske niše, neravne in poševne zidne stene (mansardni strop) ter druge nevsakdanje prostorske anomalije.

Le te največkrat spremljajo mansardne prostore.

Zato smo posebej opremljanju mansard z vgradnimi omarami po meri, namenili na naši strani že več vsebin:

 Nekaj primerčkov ureditve mansard z vgradnimi omarami
– 5 možnosti izkoristka prostora pod poševnim stropom v mansardi

Ker pa se v mansardah pogosto pojavi tudi možnost opremljanja posebej ločenih garderobnih sob, priporočamo, da v kolikor vas zanima vgradna omara po meri, kot garderobna soba, pregledate tudi te naše zapise:

4 primeri postavljanja garderobnih sob v mansardah
– Kako izmeriti prostor za garderobno sobo v mansardi (primer)

.

kombinirani regali pod poševnim stropom v mansardi
Primer postavljanja vgradne omare v mansardi.

.

Vgradna omara po meri otroške sobe

.

Ker boste (če še niste), na tej naši spletni strani zasledili, da vgradna omara po meri, dejansko sodi v vsak prostor, kjer je povečana potreba po prihranku prostora, ponovno zapišimo, da vgradne omare največkrat izdelujemo za spalnice, otroške sobe in predprostore (čeprav jih montiramo tudi za shrambe, delovne kabinete, dnevne sobe in drugod).

Opremljanju otroških sob je namenjena ta naša spletna stran, opremljanju spalnic pa ta. Vabljeni k ogledu tudi teh dveh.

.

vgradne omare za otroške sobe
Vgradna omara po meri otroške sobe.