11 primerov možnosti razporeditev omar v notranjosti

posted in: Aktualno | 0

V prispevku, ki smo ga pripravili tokrat, nekaj več besed namenjamo predvsem za tiste, ki se zanimajo za vgradne garderobne omare in razporeditev posameznih omarnih elementov v notranjosti omar.

Iz vseh ostalih naših predstavitev, zdaj že veste, da vgradne omare ne služijo samo za garderobo, temveč so primerne tudi kot omare za čevlje (npr. pod stopnicami), omare v shrambah in prostorskih nišah ob kuhinjah ali omare v poslovnih prostorih in drugo.

V spalnicah, otroških sobah ter tudi v dnevnih sobah, vgradne omare, po večini uporabljamo za to, da vanje pospravljamo garderobo.

Ker imamo vse družine različne okuse glede oblačil, je seveda razumljivo, da tudi notranjost garderobnih omar, želimo imeti urejeno in razporejeno različno.

V nadaljevanju prispevka si lahko pogledate nekatere izmed možnosti, ki se pri opremljanju notranjosti garderobnih omar, tudi najpogosteje pojavljajo.

.

Klasična notranjost s sredinsko obešalno palico

.

vgradne garderobne omare razporeditev v omari

.

Na zgornji sliki je prikazan, po merah prostora in po merah vgradne garderobne omare, izdelan omarni prekat, ki ima na sredini klasično obešalno palico, na katero obešamo obešalnike s srajcami. V spodnjem delu je omarni prekat razdeljen na dve vertikali.

Leva je v tem primeru namenjena štirim izvlečnim, kovinskim košaricam, desna pa je sestavljena iz dveh omarnih odprtih regalov ter odprtega prostora (brez omarnega dna) pri tleh. Tak prostor ponavadi pustimo za odlaganje škatel, obuval in podobnih reči.

Zgornji prekat, nad obešalno palico, je ločen z dvema, po celotni širini, odprtima policama. Ker je nekoliko višje, je ta prostor ponavadi izkoriščen za to, da nanj pospravimo sezonsko garderobo in oblačila, ki jih ne potrebujemo vsak dan.

.

Klasična notranjost z izvlečnima predaloma
v spodnjem delu

.

vgradna garderobna omara izvlečni predali.

V tem primeru je sestava omarnega prekata zelo podobna prvemu (na zgornji sliki), le, da smo v tem primeru spodnjo levo vertikalo namesto z dvema izvlečnima košarama, nadomestili z dvema izvlečnima predaloma, ki se odpirata na poteg. Ročaji so utopni in vgradni. Vsi ostali regali in police so po omarnem prekatu razporejeni enako kot v prvem primeru.

Za izvlečne predale se ponavadi odločamo v primerih, ko bomo vgradno, garderobno omaro uporabljali tudi za pospravljanje spodnjega perila in nogavic. Sicer pa bi namesto te možnosti lahko bili izvlečni predali tudi širši po celotni širini omarnega prekata (prikazano malenkost nižje).

.

Še več izvlečnih ozkih predalov

.

razporeditev notranjosti omare

.

Zgornja slika prikazuje ponovno podoben primer, le, da je v tem primeru, celotna leva in ožja omarna vertikala v spodnjem delu, zapolnjena z vgradnimi, izvlečnimi predali. Če bi bila potreba po še več predalih, bi lahko le te v enaki liniji razporedili tudi v desni, spodnji omarni prekat.

.

Široki predali

.

Namesto ozkih predalov se lahko za posamezen del omarnega prekata odločimo za zapolnitev s širokimi izvlečnimi predali. Ti so, zraven pospravljanja nogavic in spodnjega perila, primerni tudi za pospravljanje širših brisač, pidžam, nekateri pa kak izmed takšnih predalov uporabijo tudi za spravilo dodatne posteljnine.

.

širši predali v omari

.

Cenovno ugodnejša varianta za nizke ljudi

.

V primeru, da so uporabniki vgradne garderobne omare, nizke rasti (ali, da gre za omaro v otroški sobi), hkrati pa nas zanima praktična rešitev, ki nas ne bo preveč udarila po žepu, lahko razmislimo o spodnji možnosti.

V spodnjem primeru boste opazili, da smo iz omarnega prekata izvzeli vse izvlečne predale, klasično obešalno palico pa postavili povsem v spodnji del omare.

Do reči, ki jih imamo odložene na obešalnikih, ponavadi dostopamo pogosteje, zato predvsem za manjše uporabnike velja, da je primernejša postavitev obešalne palice v višino rok ali celo nižje. Zgornji del omare je v tem primeru puščen za široke in odprte police.

.

omara za nizke ljudi

.

Primer, ko vgradne garderobne omare, ne bomo uporabili za shranjevanje nogavic in spodnjega perila

.

V spodnjem prikazu je razviden notranji omarni prekat, kjer smo klasično obešalno palico, ponovno nekoliko dvignili od tal, v spodnji del pa namestili zgolj en izvlečni predal in nekoliko višje dvignjeno odlagalno polico.

Tak primer se pogosto predlaga, ko je v spalnici ali v otroški sobi, garderobi in predvsem spodnjemu perilu ter nogavicam, namenjena ločena komoda ali druga manjša omarica.

.

notranjost omare

 

Ko potrebujemo več prostora za obešalnike

.

Na spodnji sliki smo iz omarnega prekata odvzeli vse izvlečne košare, omarne vertikale ter izvlečne predale. Tako je v spodnjem delu nastal dodaten prostor za postavitev dodatne obešalne palice, na katero lahko tudi v spodnjem delu odložimo še več srajc in majic.

V tem primeru se pogosto namesto klasične obešalne palice v zgornjem delu, uporabi tudi izvlečna obešalna palica. To je takšna palica, pri kateri si s pomočjo ročaja, vsebino na obešalni palici, skupaj z obešalniki privlečemo k sebi. Za takšno rešitev se seveda bolj zagrejejo uporabniki omare nizke rasti, saj jim pri uporabi omare, ni potrebno, uporabljati dodatnih stopničk. Dostikrat boste takšno rešitev videli tudi v iz vgradnih omar, izdelanih, ločenih garderobnih sobah (prva slika na povezavi).

.

notranjost omare z obešalnimi palicami

.

Če potrebujemo garderobno omaro za daljša oblačila

V nekaterih primerih bomo določene omarne prekate v celoti prepustili višje ležeči klasični ali izvlečni obešalni palici, v primerih, ko pa nimamo na voljo ravno neomejenega števila omarnih prekatov, pa lahko notranjost posameznega omarnega prekata, zasnujemo, kot kaže spodnja slika.

V tem primeru je omarni prekat ponovno po sredini ločen z omarno vertikalo, pri čemer nastaneta dva prostora. Levi je izkoriščen za izvlečne predale in odprte police pri vrhu, desni je namenjen v celoti obešanju daljših oblek, oblačil in plaščev.

Priporočamo tudi ogled članka: Prikaz dodatkov v vgradnih omarah

.

notranjost omare za daljše obleke

.

Notranjost omare za daljša oblačila in brez predalov

.

V primeru, da imamo več plaščev kot garderobnih drobnarij, bomo celoten omarni prekat (ali več omarnih prekatov) uporabili za klasično obešalno palico, hkrati pa, da pridemo do cenovno ugodne omare, poskrbeli, da v njej, ne bo predalov. Namesto le teh lahko v spodnjem delu uporabimo preprosto odlagalno polico.

Nemalokrat je razporeditev notranjosti vgradne omare odvisna tudi od zunanje postavitve vgradne omare. Primere možnosti postavitev vgradnih omar iz zunanje strani si lahko ogledate na povezavi.

.

notranjost omare za plašče in dolge obleke

.

Če potrebujemo samo police

.

Spodnja slika prikazuje notranjost vgradne garderobne omare, ki smo jo opremili zgolj s policami. Če je naša celotna vgradna omara večja in vsebuje več omarnih prekatov, se za takšno rešitev v vsaj enem omarnem prekatu, odloča kar precej ljudi.

Največ garderobe je tako ali tako takšne, ki jo je treba zlikati, zložiti in nekam odložiti.
In zato ne pravijo zastonj, da odlagalnih površin v stanovanju, nikoli ni dovolj.

.

razporeditev omare police

.

Seveda je še posebej v primerih, kjer vgradne omare, ponujamo izdelane po merah prostora in po željah naročnikov, možnosti in kombinacij, pravzaprav nešteto (odgovori na najpogostejša vprašanja, na povezavi).

Zato vas vabimo, da nam preko kontaktnih možnosti sporočite svoje želje in z veseljem bodo naši svetovalci pripravili informativno ponudbo za vaš primer.