7 najpogostejših vprašanj glede uporabniške izkušnje vgradnih omar

Ker večino naših sogovornikov preko spleta in tudi po telefonu, zanima kako se vgradne omare dejansko obnesejo v praksi, smo za tokratni prispevek izbrali sedem najpogostejših vprašanj, ki se tičejo predvsem uporabniške izkušnje vgradnih omar.

Sicer pa boste do največ koristnih in uporabnih informacij o vgradnih omarah prišli tako, da si pri kakšnem znancu ali sorodniku vgradne omare dejansko ogledate v živo in, da (če vam to dovolijo) sami preverite kako na vgradni omari delujejo mehanizmi za drsna vrata, kakšne vse so možnosti razporeditve predalov in polic v notranjosti vgradnih omar in tako naprej.

.

Najpogostejša vprašanja, ki se tičejo uporabniške izkušnje vgradnih omar v praksi

.

Kako se obnesejo drsna vrata in mehanizem za drsenje vrat na vgradnih omarah?

.

Naše povpraševalce največkrat v zvezi z vgradnimi omarami “skrbi” delovanje drsnih vrat na vgradnih omarah. Naj najprej, “znova” ponovimo, da vgradne omare niso nujno narejene z drsnimi vrati in jih je mogoče v prostor vgraditi tudi s klasičnimi, krilnimi vrati kot jih poznamo na klasičnih garderobnih omarah.

Če pa se že odločate za vgradne omare z drsnimi vrati, pa imate (vsaj v našem programu) v vseh primerih na voljo le vgradne omare, ki imajo vodila tako na stropu omare, kot na tleh. Vgradnih omar brez spodnjih vodil (zaenkrat) ne izdobavljamo.

Vodila za drsna vrata se med seboj razlikujejo po materialu.

Material je lahko pločevina, ki jo priporočamo v primeru nižjih vgradnih omar, npr. do višine 220 cm ali aluminij, ki ga v izogib nevarnosti upogiba polnila drsnih vrat v prihodnosti, priporočamo za višje vgradne omare od višine 220 cm naprej. Tako pločevinasta kot aluminijasta vodila so dobavljiva v srebrni barvi.

Kar se tiče morebitne nevarnosti iztirjanja drsnih vrat iz spodnjega vodila, se to prepreči s smiselnimi dimenzijami vratnih kril.

Višje kot je drsno vratno krilo, širše naj bo – a vseeno naj eno krilo ne presega metra širine, saj bo zaradi tega moralo biti višje, hkrati bo pa tudi težje.

Čeprav v tem primeru ne boste imeli težav z iztirjanjem drsnih vrat, pa boste vseeno morali uporabiti več moči pri odpiranju drsnih vrat in splošnem rokovanju z njimi.

Notranjim drsnim vratom, zdaj že večina izmed naših spremljevalcev ve, so namenjene vsebine, na zato posebej namenjeni, spletni strani (tukaj).

.

vgradne omare izkušnje
Primer enostavne vgradne omare pod poševnim stropom.

.

Ali se lahko zgornje vodilo montira v mavčni strop?

.

Da.
Zgornje vodilo nima nosilne funkcije, ampak služi bolj za poravnavo drsnih vrat tekom celotne širine vgradne omare.
Celotno težišče drsnih vrat vgradne omare sloni na tleh, na spodnji tirnici.

.

Kako je z montažo spodnjega vodila, če imamo v parketu talno gretje?

.

Nekatera spodnja vodila se v parkete oz. druge vrste tal vijačijo, druga lepijo.
V primeru talnega gretja, se spodnja vodila, z namenom, da se ne poškoduje napeljava talnega gretja, lepijo na tla.

.

Ali mora imeti vgradna omara hrbet?

.

Ni nujno oz. v osnovni ponudbi in v 90% primerov izvedb vgradnih omar, ki jih izvedemo mi, vgradne omare nimajo hrbtišča.
Ker zanj ni nobenega posebnega razloga.

Vgradne omare, ki so vgrajene od enega do drugega zidu ali od enega zidu ter do druge omarne stranice, so vpete v stranske zidne stene ali omarne stranice. In so že s tem dovolj fiksne in stabilne.

Po drugi strani, bi izdelava hrbtišča pomenila dodaten strošek na materialu, hkrati pa bi se v tem primeru hrbtna zidna stena povsem zaprla.

Ker vgradne omare tekom njene življenjske dobe ne premikamo, bi to lahko pomenilo, da do zadnje stene ne bi vrsto let prišlo nič svežega zraka, s čimer je še posebej v vlažnih prostorih in ob severnih stenah povečana nevarnost pojavitve plesni.

Zato naši svetovalci za severne stene in vlažne prostore, hrbtišča izrecno odsvetujejo.

Hrbtišča vgradnih omar se vgradijo na omare, ki imajo drugačno funkcijo (npr. pregradne omare, omarni korpusi v garderobnih sobah, ipd…).
Različne možnosti postavitev vgradnih omar si lahko ogledate na tej povezavi.

.

velika odlagalna omara
Omarni vgradni korpus brez hrbtišča in prilagojen zidnim stenam.

.

Do katere višine je mogoče vgraditi omaro?

.

Če želimo imeti polnilo drsnih ali klasičnih vrat na vgradni omari v “enem kosu”, potem je največja višina 280 cm. Če želimo na fronte vrat vgradne omare dodati kak dekorni pas v drugi barvi ali drugem materialu (npr. les, ogledalo, steklo,…), potem se lahko takšna vgradna omara, vgradi tudi čez 3 metre.

Bolj kot vidik tehnične zmožnosti vgradnje omare glede na višino razpoložljivega prostora, je pri višini vgradne omare pomembna uporabniška izkušnja in praktična vrednost.

Če je uporabnik vgradne omare, manjše rasti, nima nobenega smisla, vgrajevati omaro previsoko (ker do vsebine v višjih predelih omare tako ali tako ne bo mogel dostopati).

Če vseeno želimo izkoristiti prostor tudi v višjih predelih vgradne omare, si lahko pomagamo tako, da vgradimo nekoliko nižje fiskne ali premične police, izvlečne obešalne palice ali pa za dostop do zgornjih predelov notranjosti omare, uporabimo staro, dobro “pručko”.

Če ne želite pustiti prostora od vrha omare (stropne omare stranice) in do stropa sobe prostega in odprtega, ga lahko, po želji, zapremo z dekorno masko enakega materiala in izgleda kot so sama vrata vgradne omare.

Primer na sliki spodaj:

.

vgradne omare mansarda
Maska nad zgornjim vodilom vgradne omare.

.

Ali se bolj splača vgradno omaro narediti sam, vi pa nam izdelate samo drsna vrata?

.

Če ste vsaj malo vešči mizarske obrti, si notranjost vgradne omare (korpus), seveda lahko izdelate sami. Vendar v tem primeru odpade garancija za nakup vgradne omare preko nas. Obenem bodite pozorni, da boste pri lastni vgradnji upoštevali potreben prostor za vodila drsnih vrat, da bo na “vašo” izdelano omaro sploh mogoče montirati drsna vrata.

V vsakem primeru je priporočljivo, da preden se lotite samostojne izdelave vgradne omare, v izogib morebitnim nevšečnostim, vseeno preverite zahteve glede drsnih vrat, pred samo izdelavo.

.

Ali je mogoče postaviti vgradno omaro v kot?

.

Da, le pozorni bodite, da sta dolžini obeh zidnih stranic dovolj veliki, da v kot vgradno omaro sploh lahko postavite. Najmanjša dolžina enega kota zidne stranice bi morala biti vsaj 120 cm in še pri tem se bodo vrata omare na tej stranici, po vsej verjetnosti, morala odpirati krilno in ne z drsnim mehanizmom (kar je sicer odvisno od višine prostora).

Če ste interesent za kotne vgradne omare, priporočamo tudi, da preberete prispevek na povezavi.

.

kotna vgradna omara z dvema omarnima stranicama
Primer kotne vgradne omare.

.

Hvala za spremljanje.