Opremljanje mansard

Da so vsebine na naših straneh aktualne in raznolike, sem pregledal zadnjih 8 predstavitev, ki smo jih objavili na naši strani za vgradne omare. In, ker med njimi nisem odkril vsebine na temo vgradnih omar v mansardah, sem se tokrat lotil brskanja po primerih montaž vgradnih omar izključno v mansardnih prostorih.

Kot boste ali ste že zasledili v več naših zapisih, imajo mansardni prostori, vsak po svoje specifičnosti in praktično je ni opremljanja mansarde v katero predhodno ne bi vstopili in si prostor tudi ogledali ter pomerili.

Najbolj značilne “anomalije” in ovire v mansardah so naslednje:

  • dimniki in dimniški zidovi
  • poševni stropi
  • podstrešna okna
  • zidni zobovi (zidi pomaknjeni v različne globine)
  • prostorske niše in koti
  • odprt prostor na stopnišče

Odvisno od tega v kateri fazi gradnje se nahaja opremljanje mansarde, je priporočljivo, da se z interesentom slišimo ali vidimo prostor pravočasno.

Če je mansarda še v fazi polaganja estrihov, izoliranja stropov ali nameščanja pregradnih sten, je priporočljiv pogovor o opremi čimprej zaradi tega, ker je mogoče v tej fazi tudi pohištvo in vgradne omare prilagoditi bodočim stenam in bodočemu izgledu prostora.

Če je mansardni prostor že dokončan, vgradne omare prilagodimo, pač obstoječemu stanju. V tem primeru je ogled nujen.

Primer vgradne omare v mansardi v kateri nismo montirali poševnih drsnih vrat

vgradne omare mansarda
Vgradne omare mansarda – vgradnja pod obstoječo stropno konstrukcijo iz ladijskega poda.

Na sliki zgoraj najprej vidite primer vgradnje vgradne omare v mansardi, ki je bila predhodno že narejena. Na tem primeru kažemo kako se lahko zaključi vgradna omara, če ne želimo imeti poševnih drsnih vrat.

Preprosto nad ravnim zgornjim profilom izdelamo pokrivno masko (poljubne barve in materiala) in z njo naredimo zaključek do stropa. Tako v ravnem delu kot poševnem delu stropa.

Sama vgradna omara je 3 delna, s tremi prekati v notranjosti in tremi drsnimi vrati na zunanji strani. Za dekor vrat je v sredinskem delu uporabljen stekleni pas v temno rjavem odtenku.

Vgradnja omare pod horizontalni nosilni zid

vgradne omare mansarda
Vgradnja omare pod horizontalni zid.

V tem primeru (slika zgoraj) smo vgrajevali vgradno omaro pod značilen za mansardne prostore, nosilni zid. Tak zid ponavadi v mansardah ločuje prostor mansarde na katerem je mogoča stojna površina in polna uporabna vrednost prostora, od zidu navznoter pa ponavadi poševni strop onemogoča postavitev elementov.

Vertikalo zidu v tem primeru uporabimo za naslon zgornjega vodila drsnih vrat, notranjost pa poljubno in po potrebi opremimo s policami ali izvlečnimi predali.

Še posebej izvlečni predali, se za takšne primere uporabijo bolj pogosto, ker omogočajo, da do vsebine v notranjosti omare, pridemo brez sklanjanja in seganja za oblačili v notranjosti nižje omare.

Če je takšna omara še toliko bolj globlja, je seganje v notranjost omare, še oteženo.

Osvetlitev mansarde

vgradne omare mansarda
Stropna osvetlitev omare v mansardi.

Odvisno od tega v kateri gradbeni fazi se nahaja naše opremljanje mansarde, je pametno, da za osvetlitev mansarde razmislimo pravočasno. V primeru zgoraj smo vgradno omaro postavljali še v času, ko soba v mansardi ni imela podbojev in vrat v sobo.

Vsako opremljanje mansarde in postavljanje pohištva v mansardo, prostor dodatno zatemni. Zato je priporočljivo za mansardne in na sploh, manjše prostore, uporabiti svetle tone (tako sten kot barv pohištva). Obenem pa lahko, kot je to na sliki zgoraj, osvetlite posamezen pohištveni kos s stropnimi svetili.

Druga možnost je, da v samo notranjost vgradne omare, predvidite senzorske luči, ki se prižgejo, ko odpremo drsna vrata na omari.

Kako izkoristiti prostor kjer ne moremo vgraditi omare?

vgradna omara v mansardi
Primer neravnega stropa.

Na sliki zgoraj, prikazujem primer postavitve omare, sicer pod ravnim stropom v otroški sobi, v mansardi, a je primer zanimiv predvsem zato, ker ima okenski zid stropni del (cca. 25cm) spuščen nekoliko nižje.

V takšnih primerih lahko omaro preprosto vgradimo do takšne ovire, prostor pod njo pa enostavno zapolnimo z odprtimi policami.

Še posebej v otroških sobah, poličk in prostorov kamor lahko otrok odlaga igrače in spominke, ni nikoli dovolj.

Odprt poličnik (na sliki) lepo sega do okenske police, na tej (notranji strani) pa služi vertikala poličnika kot naslonska letev ob katero se naslonijo drsna vrata vgradne omare.

Primer, ko je za vhodnimi vrati premalo prostora

omara za vrati
Vgradna omara z ožjim delom za vhodnimi vrati.

V mansardah pogosto pride tudi do tega, da v določenih sobah, za vhodnimi vrati, preprosto ni dovolj globine, da bi lahko steno uporabili za postavitev omare.

V teh primerih lahko razmislimo o podobni rešitvi, kot je predstavljena zgoraj. Del omare, tik za vrati in v širini vratnega krila vhodnih vrat v sobo, smo naredili ožji. Primeren bo za shranjevanje majic, spodnjega perila in manjše garderobe.

Ostali del omare smo naredili v standardni globini (cca. 60 cm za notranjost omare plus cca. od 8 do 10 cm za drsna vrata) in bo služil za spravilo srajc, hlač, plaščev in vse večje garderobe.

Primer garderobne sobe v mansardi

garderobna soba mansarda
Garderobna soba brez drsnih vrat. V mansardi.

Za nekatere mansarde sploh ni nujno, da notranjo opremo in omare postavimo z vrati.

Še posebej, če je mansarda majhna ali ozka ali, če želimo samo pametneje izkoristiti kakšno prostorsko nišo, si lahko namesto montaže celotne vgradne omare z drsnimi vrati vred, omislimo postavitev samo korpusa (notranjosti) vgradne omare.

V tem primeru (slika zgoraj) smo vgradno omaro postavili pravokotno na strešno okno. V bistvu smo pa samo v celoti izkoristili vzdolžno steno do okna s po potrebi razporejenimi policami (ki jih je mogoče, seveda, tudi prestavljati).

Na nasprotno stran smo postavili še en odprti poličnik, katerega hrbtišče pa že predstavlja steno za drugi prostor v mansardi.

Na ta način lahko v bistvu omaro oz. notranjost omare s hrbtom, uporabite za steno za drugo sobo in vam ni potrebno vgrajevati pregradnih sten.

Če računamo, da so le te, ponavadi debele vsaj 10cm (za debeline podbojev vrat), lahko s takšno rešitvijo pridobimo kar precej prostora.

Podoben primer izkoristka prostora pod poševnim stropom, je tudi primer na spodnji sliki:

odprte steklene police pod poševnim stropom
Odprte steklene police pod poševninami.

Ta slika je sicer značilna za primere prostorov pod zavitimi stopnišči in podobnem. V tak, utesnjen prostor, nam ni potrebno vgraditi sploh kakšnih omar (še posebej, če si želimo hitrega dostopa in prostor tudi pogosto uporabljamo).

V ta namen je bolje pod prostor naročiti odprte police, nastavljive po višini, širini in globini in iz poljubnih materialov.

Pogosto se tak prostor uporabi za spravilo čevljev. V tem primeru predlagam steklene police, ker jih je enostavneje čistiti, nevarnosti loma zaradi težjega dostopa ni, hkrati pa so dalj časa obstojne in v bistvu večne.

Omare v mansardni jedilnici

vgradna omara jedilnica
Vgradna omara v jedilnici v mansardi.

Za zadnji primer v današnjem prispevku, prikazujem primer opremljanja jedilnice v mansardi. V stilu barv jedilniške mize in stolov, smo vgradno omaro vgradili pod strešni okni v mansardi. Za dekor na drsnih vratih pa uporabili rdeč pas in s tem celoten prostor v jedilnici naredili enovit in urejen.

Jedilna miza na sliki je izdelana iz pravega, masivnega lesa, ki sicer sodi med dražje jedilne mize. V kolikor iščete cenejše jedilne mize in pa tipske mize za jedilnice, priporočamo, da si ponudbo miz ogledate na povezavi.

Takšne omare služijo za spravilo pribora in krožnikov, če pa drugje po mansardi za ostale reči ne najdemo prostora (recimo knjige), pa bodo tudi te omare, lahko namenjene temu.

Toliko tokrat.

Hvala za spremljanje (če ste se prebili do konca prispevka 🙂

In se beremo kmalu.