Vgradne omare Maribor

posted in: Aktualno | 0

Po vzoru prispevkov, kjer so predstavljeni nekateri zanimivi primeri montaž in izdelave vgradnih omar na širšem Celjskem koncu in na območju Primorske, smo se za tokratni naš prispevek potrudili poiskati še primere izdelave in postavitve vgradnih omar na območju Maribora in Ptuja.

Ker je teh primerov kar precej, saj (trenutno in v času pisanja tega prispevka) na tem koncu delujemo kar z dvema terenskima svetovalcema, smo med vsemi mariborsko ptujskimi primeri, izbrali tri najbolj zanimive in takšne, ki jih do danes, še nismo predstavili.

.

*********

.

V Mariboru je že dlje časa nazaj, nastalo npr. opremljanje spodnjega primera mansarde. Za vse, ki tudi sami sicer iščete primere in rešitve za opremljanje mansard oz. iščete primerne (in po meri), prilagodljive garderobne in druge omare za mansarde, sicer vse “mansardne primere omar in primere opremljanja mansard v celoti”, objavljamo na tej povezavi.

.

vgradne omare maribor

.

Vgradna omara na zgornji sliki je del opremljanja mansardne sobe iz dveh strani.

Na eni strani (zgornja slika) je omara izdelana tako, da je del omare pod ravnim stropom, namenjen klasičnemu pospravljanju garderobe, ker pa ima soba dokaj ozek poševni strop in, da ta del ne bi ostal neizkoriščen, je levo od nje, zapolnjen prostor še z ožjim omarnim korpusom z dvojnimi drsnimi vrati.

Notranjost omarnega korpusa je izdelana iz klasičnega belega iverala, za zunanjost pa je uporabljen svetel les v naravnem lesnem tonu z vidno lesno strukturo.

V odprtem delu se lepo vidi, da je desni omarni prekat v spodnjem delu namenjen obešanju, na sredini je izdelan izvlečni predal (za nogavice), v zgornji del pa bodo lastniki odlagali majice in puloverje.

Na nasprotni strani iste mansarde stoji podobna omara, le, da v tem primeru, nižji  in ožji del pod poševnim stropom, ni zapolnjen v celoti (in nima drsnih vrat), temveč le odprte odlagalne police.

.

vgradne omare ptuj

.

Na mariborsko ptujskem območju (Maribor – sp. Duplek), je nastala tudi spodnja vgradna omara v katero je mogoče tudi vstopiti.

Globina poševnine v spodnjem primeru je izjemno velika (cca. 140 cm), slednje pa je preveč za postavitev klasične ali tudi drugače, bolj globoke vgradne omare, saj je v takšno globino v zadnji del omare, več nemogoče pospravljati garderobo, hkrati pa je dostop do nje zelo težek.

Zato je raje za celoten globinski izkoristek prostora pod poševnim delom, nastala vgradna omara s štirimi ožjimi drsnimi vrati (od katerih sta sredinski dve opremljeni z ogledalom) in v katero je mogoče tudi vstopiti. Tako je nastal prostor v mansardni sobi, ki je v bistvu manjša, ločena garderobna “walk in” sobica.

Podobne primere in opise raznovrstnih garderobnih sob in izkoristkov prostora v najrazličnejših prostorskih nišah, prikazujemo na povezavi Garderobne sobe.

.

vgradna omara maribor spodnji duplek
Vgradni “walk in”, manjši garderobni prostor – Maribor, sp. Duplek.

.

Tretji primer “mariborske” vgradne omare je nastal na hodniku.

.

vgradne omare maribor hodnik
Vgradne omare Maribor: hodnik. Ozka omara in predalčnik za obuvala.

.

V tem primeru gre za ožjo omaro, ki stoji na hodniku (globina omare je cc. 45 cm), sicer pa omaro sestavlja visok, do stropa izdelan, garderobni del z dvoje drsnimi vrati (od teh je eno krilo v matiranem, navadnem iveralu, drugi del pa v ogledalu), k sami predsobni omari pa sodi tudi manjši predalnik s petimi izvlečnimi predali, pred njo. Posebej omaram, opremljenih z ogledali, smo namenili prispevek na povezavi.

Predali se odpirajo na mehko zapiranje, sam predalnik, pa je, kot se za večino omar na hodnikih in v predsobah, spodobi, namenjen obuvalom, copatom, dežnikom in drobnarijam, ki pač ponavadi sodijo na hodnik oz. v predsobo.

Predstavitvam omar po meri za predsobe in hodnike, je sicer namenjena ta povezava: Vgradne omare za predsobe.

.

******

.

Če tudi sami prihajate iz Maribora oz. mariborsko ptujskega konca (Maribor, Ptuj, Lenart, Ormož, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Šentilj,….), vas povabimo, da se nam oglasite.

Z vami bosta v stik stopila ali svetovalka Lidija ali pa svetovalec Jernej in po pogovoru pripravila info ponudbo. Če vam bo ta všeč, prideta tudi na izmero ter predstavitev vseh vzorcev materialov, na dom.

Za ostale slovenske kraje imamo še ostale svetovalce, razporejene po območjih celotne Slovenije.