Primeri ureditev notranjosti vgradnih omar za dnevne sobe in spalnice

posted in: Uporabni nasveti | 0

V prispevku spodaj, prikazujemo nekaj najpogostejših in klasičnih razporeditev notranjosti vgradnih omar v povezavi z namembnostjo vgradne omare in prostora, kjer bo bodoča vgradna omara stala.

.

Notranjost vgradnih omar za dnevne sobe

.

vgradne omare notranjostOsnovna značilnost vgradnih in pa tudi klasičnih omar v dnevnih sobah je v tem, da le te niso ponavadi v celoti zaprte z drsnimi vrati. Predel kamor je namenjen televizor in multimedija, knjige, spominki in knjižne zbirke, ponavadi v dnevni sobi postavljamo na police, ki so odprte in tako na ogled kot hiter doseg, vsem.

.

Del omar v dnevnih sobah zapremo. Stilski mini barski kotiček ali večji omarni prekati, ki služijo za spravilo sezonske garderobe, še posebej, če drugod po stanovanju, za njih ne najdemo prostora, zato najdejo svoj kotiček v omari dnevne sobe.

.

Prednosti postavitve vgradne omare napram klasični, v dnevno sobo, se nič kaj ne ločujejo od osnovnih prednosti, ki jih pač prinaša postavitev vgradne omare v katerikoli prostor. Možnost vgraditve od ene do druge stene, možnost vgraditve od tal do stropa, možnosti kombinacij izbire materialov in barv, možnost prilagoditve okovij in neomejene možnosti kombiniranja odprtih delov omar ter zaprtih, predstavljajo prednost pravzaprav pri vgradnih omarah za katerikoli prostor, ne samo dnevno sobo.

.

Nemalokrat se v dnevnih sobah uporabi tudi možnost postavitve kotne vgradne omare in na ta način še bolje izkoristi prostor ob dveh stenah dnevne sobe..

.

.Notranjost vgradne omare v spalnici

.

vgradna-omara-spalnica
Dvojna vgradna omara v spalnici. Sredina za televizor.

Najbolj klasična in najbolj pogosta izraba notranjosti vgradnih omar v spalnicah se kaže v enakomerni razporeditvi omarnih prekatov za dva.

Medtem, ko stranske omarne prekate, največ družin pušča za garderobo vsakega partnerja posebej, se sredinski prekat (ali dva) ponavadi pusti za skupno garderobo ter opremi z izvlečnimi obešalnimi palicami.

Na vrhu omar v spalnice sodijo police, na katere bomo odlagali reči, ki jih potrebujemo občasno in za njimi ne posegamo vsak dan.

Izvlečne predalnike na mehko odpiranje (ali brez), postavimo pri tleh omarnih prekatov, njihovo  število pa določimo glede na potrebe in količino garderobe, ki jo par ima namenjeno za takšne predale. Ti predali ponavadi služijo za spodnje perilo, nogavice, manjše brisačke in podobno..

Če je par višje rasti, se za obešalno rešitev predlagajo izvlečne obešalne palice na poteg. Višjim uporabnikom zadoščajo klasične obešalne palice.

V nemalo spalnicah, vse več družin predvidi tudi vnos televizorjev in ostalih multimedijskih naprav. Zato pri opremljanju notranjosti vgradnih omar v spalnicah pogosto naletimo tudi na to, da moramo na omarnih stranicah in hrbtiščih vgradnih omar predvideti ali pustiti (ali narediti) odprtine za električno napeljavo in vtičnice (slika zgoraj).

,

Odprti kotni omarni sestavi

.

kotni-omarni-sestav.

.

Nekateri lastniki spalnic si za svojo garderobo omislijo odprte omarne sestave, tako, da je notranjost garderobne omare hitro vidna in bolj pregledna.

Na zgornji sliki je prikazan tak primer.

Po meri izdelana omara ima v obeh, skrajnih prekatih, v spodnjem delu po tri izvlečne predale, nad njim pa še po tri odlagalne police. Za garderobo za obešanje je prepuščena notranjost kotne omare, ki je opremljena z več klasičnimi, srebrnimi obešalnimi palicami..

.

Izkoristek sobnih niš

.

Kot je napisano že v nekaterih drugih objavah na našem blogu, ima predvsem sodobna gradnja hiš in stanovanj (pa tudi prenove stanovanj) predvsem v etažnih in mansardnih stanovanjih, ob spalnicah in drugih prostorih, še kakšno prostorsko nišo, ki je za drugo kot za vgraditev polic ali po meri izdelano omaro, sploh ne moremo uporabiti.

V takšne prostore, če jim jasno, temu primerno zasnujemo notranjost elementov in razporeditev korpusov, lahko družine pospravijo tudi reči za katere, drugje ne najdejo prostora (likalne deske, sesalniki, ipd…).

Primer ureditve takšne, ožje vgradne omare na hodniku, nasproti ležeče zidne stene (stopniščne ograje) in nizkega okna (na levi) je prikazan spodaj:

..

vgradna-omara-prostorska-nisa

.

Za notranjo opremo teh prostorov je pomembno predvsem to, da pazimo na osvetlitev.

Nekateri se odločijo in takšne garderobne omare zaprejo z drsnimi vrati, drugi pustijo prost prehod do garderobe, spet tretji pa se odločijo samo za postavitev klasičnega in stilskega vratnega podboja brez tečajev.

Takšne, po meri, izdelane rešitve pridejo za prostorske niše prav tudi zato, ker lahko z njimi police in regale prilagodimo na primer poševninam ali posebnostim, ki se ponavadi nahajajo v teh prostorih.

.

*********

.

Če bi tudi vi želeli posebno ureditev notranjosti v vaši vgradni omari, se priporočamo.