Vgradne omare pod stopnicami

Stopnišča, hodniki in še posebej prostor pod stopnicami, so v bistvu v največ primerih prostori, kjer stranke poskušajo najti dodaten prostor za različne namene. Odvisno sicer od razpoložljivosti prostora in tega kako so postavljene same stopnice ter od tega čemu želimo nameniti prostor pod stopnicami, vgradne omare pod stopnicami izdelujemo v različnih izvedbah.

V osnovi so možne tri:

  • omare pod stopnicami so v bistvu odprte police (ta primer se uporabi v primeru, če so npr. stopnice ozke oz., če ne dopuščajo ravno veliko manevrirnega prostora pod njimi)
  • omare pod stopnicami kot vgradni predali
  • omare pod stopnicami kot dodaten garderobni prostor (v tem primeru omare zapremo ali s klasičnimi, krilnimi vrati ali pa z drsnimi vrati)

.

Primeri izdelanih vgradnih omar pod stopnicami

.

Obdelan prostor za gospodinjske aparate

.

vgradne omare pod stopnicami
Vgradne omare pod stopnicami kot prostor za gospodinjske aparate.

.

Na sliki zgoraj je predstavljen primer urejenega vgradnega prostora pod stopniščem, ki je izkoriščen za vgradnjo pralnega stroja in hladilno zamrzovalne omare. Celoten prostor pod stopniščem je v bistvu zaprt z masko, odprti sta le dve odprtini v kateri sta montirana oba aparata.

.

Vgradni predalnik pod stopnicami

.

predalnik
Vgradni predalnik pod stopnicami.

.

Če nam ni potrebno prostora pod stopnicami uporabljati za večjo garderobo in plašče, ampak samo za copate in čevlje, si lahko pod stopnicami omislimo regal z več predali. Te opremimo s poljubnimi mehanizmi (klasično odpiranje, mehko odpiranje), v poljubnih barvah in z nam všečnimi ročaji in že dobimo enkratno izkoriščen dodaten prostor.

.

Pohištveni element s stopnicami

.

predal
Po meri izdelano dvignjeno ležišče. Z vgradno omaro in stopnicami.

.

Na sliki zgoraj je predstavljen primer izdelanega pohištvenega kosa, ki zajema troje: dvignjeno ležišče, stopnice in police pod stopniščem ter omaro pod ležiščem. Celoten sestav je zasnovan kotno, omogoča pa maksimalno izrabo prostora ob obeh stenah sobe.

.

Vgradni regalnik z odprtimi policami in regali na klasično zapiranje

.

vgradna omara pod stopnicami
Vgradna omara s krilnim odpiranjem in odprtimi policami.

.

Slika zgoraj prikazuje primer vgrajene omare pod ožje stopnice. Del vgradne omare pod stopnicami je zaprt s klasičnimi krilnimi vrati, drugi del omare je sestavljen iz več, po meri, izdelanih odprtih poličk. Predal na sredini se odpira na izvlek.

.

Če je stopnišče ravno

.

V primeru, da imate ravno stopnišče, lahko prostor pod stopnicami izkoristite tako kot je prikazano na spodnji sliki. V pet omarnih prekatih so postavljene police, pri čemer so zgornje (v najvišjem delu prostora pod stopniščem) fiksne, spodnje pa dodatno obrobljene z letvicami za lažji oprijem pri izvleku poličk.

Vsi omarni prekati se v tem primeru zapirajo s krilnimi vrati.

.

police pod stopnicami
Vgradna omara s policami.

.

Prostor pod stopnicami kot dekor

.

Ker je danes mnogo stanovanj in hiš grajenih tako, da je stopnišče sestavni del nekega prostora (na primer kuhinje ali dnevne sobe), precej interesentov za ureditev prostora pod stopnicami, brska tudi za idejami kako urediti prostor pod stopnicami za dekor, albume, knjige, jedilne servise in podobno.

Na spodnji sliki je prikazana ureditev prostora pod stopnicami z montiranimi policami za enostavno in hitro odlaganje reči, ki jih želimo imeti hitro pri roki.

.

omara pod stopnicami
Uporaben prostor pod stopnicami.

.

Po želji lahko tak prostor pustimo v celoti odprt ali pa ga po vzoru idej iz zgornjih slik, delno ali v celoti zapremo s frontami predalov in regalov.

Če se vaše stopnišče nahaja  v predsobi, predlagamo tudi skok na prispevek Predsobe po meri ali, da se nam oglasite čez kontaktne možnosti. Z veseljem se bomo pogovorili z vami ter predlagali našo rešitev in idejo.