Nekaj primerčkov ureditve mansard z vgradnimi omarami

posted in: Uporabni nasveti | 0

Ker je ta stran, ki jo namenjamo izključno predstavitvi vgradnih omar, povsem nova, na začetku na njej bolj intenzivno dodajamo nove vsebine iz dveh razlogov. Prvič, ker imamo o vgradnih omarah res dovolj materiala, ki ga želimo čimprej predstaviti, drugič pa, ker je stran brez teh vsebin, za razliko od drugih naših strani (recimo te), razmeroma prazna.

Zato danes za tiste, ki se zanimajo za vgradne omare v mansardi.

.

O vgradnih omarah v mansardi in opremljanju mansardnih stanovanj na splošno

.

Vgradne omare v mansardi zanimajo večino družin, ki si uredi svoje bivalne prostore v zgornjih prostorih hiš. Razlog za to je preprost.

Poševni stropi, dostikrat pa tudi razni zidni in lesni tramovi, dimniške ovire, elektro in druge inštalacije, ki prihajajo v hišo čez zgornje prostore in ostalo, na prvi pogled onemogočajo neko normalno razporeditev prostorov, hkrati pa moramo pri izbiri in postavitvi pohištvene opreme za takšne prostore biti tudi malenkost iznajdljivi in domiselni.

Dostikrat imajo mansardni prostori tudi kakšne manjše prostorske niše, nemalokrat tudi popolnoma neosvetljene ali vsaj brez dostopa naravne svetlobe.

In, ker si družina želi prostor izkoristiti optimalno in, ker v mansardi res vsak centimeter šteje, so posledično zanimanja za pohištvo in rešitve po meri (ne samo vgradne omare v mansardi), toliko bolj pogosta in zaželena.

V nadaljevanju zato predstavitev nekaj primerov kako lahko vgradne omare v mansardi prihranijo prostor, in povečajo funkcionalnost.

.

Izkoristek prostora pod poševnim stropom ali pod strešnim oknom

.

Vgradne omare v mansardi so v prvi vrsti najbolj uporabne zaradi izkoristka prostora pod poševnim stropom mansarde.

Postavitev omare v mansardi, z drsnimi vrati pa je primerna tudi zato, ker bi v nasprotnem, krilno zapiranje vrat, vzelo samo še več prostora tudi v prosto pohodnem delu sobe.

Obenem se takšna rešitev največkrat predlaga tudi za montažo pod strešna okna, ker z njo obenem izkoristimo prostor, hkrati pa pustimo prost dostop do okna.

Kot pri vseh drugih vgradnih omarah, lahko naročnik odvisno od naklona poševnega stropa, dimenzij samega prostora in drugih posebnosti, ki jih ima soba, sam izbira dimenzije omare (višino, globino, širino, materiale za vrata omare (različno obdelana in barvna stekla ter les). V izboru pa ponujamo tudi različne ročaje in vodila po katerih drsijo drsna vrata in s katerimi drsna vrata takšne omare tudi odpiramo.

.

vgradne omare v mansardi
Primer vgrajevanja omare pod mansardni, poševni strop.

.

Vgradne omare v mansardi,
z ogledalom in pokrivno masko nad vrati

.

V zgornjem primeru smo vgradno omaro v mansardi postavljali za nosilni zidni tram pod stropom. Ko pa mansardo pod stropom ne moti noben zidni tram ali recimo dimniška ovira, pa se vgradna mansardna omara, pogosto vgradi tako, da se nad ravno zgornje vodilo, montira pokrivna maska, za vizualno povečanje mansarde pa se za polnilo vrat, uporabi ogledalo.

Prednost takšne odločitve je v tem, da nam ne bo potrebno iskati dodatne obešalne stene na katero bomo obesili ogledalo, ampak smo za to uporabili kar vrata omare.

Možnosti ureditve mansard s tako izdelanimi omarami, sta dve:

  • prva je, da z okrasno pokrivno masko preprosto zapremo predel nad zgornjim vodilom drsnihh ali klasičnih, krilnih vrat omare in omara deluje popolnoma vgrajeno v zidno steno (pokrivna maska je lahko iz mavčne plošče (knauf) ali iverne plošče (za kar se ljudje odločajo v primerih, ko so tudi drsna vrata vgradne omare z izvedbo iverne plošče).
  • druga možnost je, da vgradni omari v mansardi naredimo omarni strop in v tem primeru le ta služi kot dodatna polica za odlaganje.

V drugem primeru,večji del omare vgradimo samo do loma poševnega stropa (in služi za spravilo plaščev in večjih kosov garderobe), drugi del omare pa izdelalamo po višini prilagojen zunanji steni mansardne sobe.

V tem primeru v nižjem delu mansarde, pogosto postavimo regalnik, ki lahko vključuje več izvlečnih predalnikov z mehkim zapiranjem, čisto v kotu pa pridobimo prostor za vgraditev dodatnih, odprtih polic.

Kot rečeno, imajo ponavadi v drugem primeru, regalniki tudi svojo stropno polico, ki je ravno tako izkoriščena za odlaganje na njej.

.

Opremljanje celotne mansarde s pohištvom po meri

.

V večini primerov se interesenti za vgradne omare v mansardi, zanimajo tudi za ostalo pohištvo po meri. V ta namen so po merah razpložljivega prostora v mansardi, izdelani še posteljni okvirji, nočne omarice po meri, komode v spalnicah in tudi otroške sobe po meri.

Posteljni okvirji za dva so največkrat tudi v mansardah standardnih dimenzij 180 x 200. Pod njimi je mogoč izvlek enega ali dveh izvlečnih predalov za spravilo dodatne posteljnine, v precej mansardah pa se posteljni okvir umesti v prostorsko nišo pod poševni strop, saj se s tem v mansardi prihrani največ prostora.

.

vgradne omare v mansardi
Primer izdelane postelje za spalnico v mansardi.

 

Vgradna omara v mansardni otroški sobi

.

vgradna-omara-otroska-soba-mansarda
Vgradna omara v mansardni otroški sobi.

.

Otroške sobe v večini primerov zahtevajo bolj barvite in razgibane rešitve, zato so vgradne omare v mansardi, kjer je prostor za otroško sobo, pogosteje izdelane tako, da nimajo ravnih vseh sprednjih leg, bistevno bolj pa so v otroških sobah, na omarah uporabljane žive barve ter tudi steklo in ogledala.

Na sliki zgoraj prikazujemo primer vgradne omare v mansardi za otroško sobo. Omara vsebuje 3 prekate, pri čemer je celoten del, zaradi lažjega dostopa, pomaknjen nekoliko v notranjost otroške sobe, sicer pa je za polnilo vrat uporabljen naravni lesni ton z vertikalno potekajočimi lesnimi letnicami, za sredinsko polnilo pa je uporabljeno ogledalo.

Tiste, ki vas konkretneje zanima opremljanje otroških sob (ne nujno samo v mansardah), vabimo na našo stran, ki jo po istem vzorcu, kot to, namenjamo otroškim sobam.

Toliko tokrat.

Obljubimo, da se na temo vgradnih omar in pohištveno prostorskih rešitev za mansarde še vrnemo z več objavami.

Do naslednjič, uživajte in uspešno.