Vgradne omare za dnevno sobo

Za tiste, ki se zanimajo za vgradne omare za dnevno sobo, smo na naši strani, v enem izmed naših prvih prispevkov, predstavili nekaj primerov vgradnih in samostoječih nizkih omar, ki smo jih izdelali za postavitev v dnevnih sobah (prispevek z naslovom Primeri nizkih omaric za dnevne sobe).

Ker pa v dnevne sobe med vgradnimi rešitvami, ne sodijo samo nizke omare, je današnji prispevek namenjen tem, ki v svoje dnevne sobe želijo vgraditi večje vgradne omare. Bodisi za garderobo, kot knjižne police, kot omare za odlaganje fotoalbumov in spominkov ali za katerikoli drug namen.

Preden pa se lotimo pregleda možnosti vgradnih omar za dnevne prostore, pa si poglejmo po kakšnih omarah ljudje največkrat povprašujejo v primerih z vgradnimi omarami, opremljanja dnevnih sob.

.

Kakšna so najpogostejša povpraševanja za vgradne omare za dnevno sobo?

.

  • Za vgradne omare za dnevno sobo se največkrat zanimajo ljudje, ki imajo v ostalih stanovanjskih prostorih premalo prostora za shranjevanje svoje garderobe in se ogrevajo za rešitev, da del garderobe prestavijo v omaro v dnevni sobi.

Ker vemo, da z vgradno omaro, pridobimo prostor od tal do stropa ter s tem hkrati v celoti zapolnimo prostor, rešitev z vgradno omaro v dnevni sobi, hkrati ne zapolni dnevne sobe s preveč pohištvom, obenem pa na ta način pridobimo dodaten prostor za svoja oblačila.

  • Drugi, tudi zelo pogost razlog za zanimanje za postavitev vgradne omare v dnevni sobi, je pri tistih, ki v svojih dnevnih prostorih iščejo dodaten prostor (npr. kot delovni kotiček za pisalno ali računalniško mizico) in s predelno vgradno omaro želijo dnevno sobo razdeliti na dva ali več delov.

V tem primeru imajo vgradne omare funkcijo predelnih omar, do katerih se lahko dostopa iz ene ali druge strani, po drugi strani, pa za ločitev dnevne sobe ni potrebno večjega gradbenega posega z montažo dodatne mavčne (knauf) stene ali podobnim.

  • Tretja najpogostejša zanimanja za vgradne omare za dnevno sobo pa gredo tistim, ki iščejo večje omare za svoje dnevne sobe, želijo pa isto omaro hkrati uporabiti za svoje knjižne zbirke, cd glasbene zbirke, garderobo ter odlagalne police za spominke in podobno.

V nadaljevanju si poglejmo tri primere zgoraj opisanih vgradnih omar, ki so postavljene v dnevnih sobah.

.

Vgradne omare za dnevno sobo
(za odlaganje garderobe)

.

vgradne omare za dnevno sobo
Vgradne omare za dnevno sobo. Drsna vrata, sredina ogledalo s prečnimi letvicami.

.

Vgradne omare za dnevno sobo, se za odlaganje dodatne garderobe, od ostalih vgradnih omar, ki jih najpogosteje vgrajujemo v spalnicah, kaj dosti ne razlikujejo. V večini primerov so vgrajene od tal do stropa, odvisno od širine, pa ločene na tri do štiri omarne prekate.

Vrata omare se lahko klasična krilna ali drsna.
Polnilo vrat je lahko iveral (40 barv), iveral v visokem sijaju (5 barv), steklo (40 barv) ali ogledala (zatemnjena, peskana, gravirana,…)

Na zgornji sliki gre za primer postavljanja vgradne omare za dnevno sobo v treh omarnih prekatih, pri čemer so sredinska drsna vrata zapolnjena z ogledalom (z gravuro), levi in desni del pa sestavlja izbran lesni vzorec z vidnimi lesnimi letnicami.

V notranjosti omare se skrivajo predvsem navadne police (beli iveral), na katere se bo odlagalo letno garderobo, kuhinjske serviete, brisače in podobno, sicer pa smo različnim možnosti organiziranja vgradne omare v njeni notranjosti, namenili prispevek z naslovom 11 primerov možnosti razporeditev omar v notranjosti.

En del omare je prepuščen klasični obešalni palici, na katero se bodo prečno obešali obešalniki s srajcami.

.

Predelne vgradne omare za dnevno sobo

.

V nekaterih primerih si želimo dnevno sobo namesto celotne omare, opremiti zgolj s policami. Prispevek na to temo je objavljen v članku z naslovom Ko prostor ne želimo preveč zapreti z omarami.

V drugih primerih, dva dela dnevne sobe lahko ločimo tudi s pregradno omaro.

Tak primer pregradne omare je prikazan na spodnji sliki:

.

predelne vgradne omare za dnevno sobo
Pregradne vgradne omare za dnevno sobo.

.

V tem primeru je omara ponovno vgrajena od tal do stropa. Hkrati pa je kombinirana s spodnjim, zaprtim delom (z drsnimi vrati), zgornji del pa je prepuščen odprtim policam.

Prednosti takšnih in podobnih kombinacij vgradnih omar v dnevnih prostorih, je več:

  • tako postavljene pregradne omare ne zahtevajo dodatne svetlobe v ločenih kotih dnevne sobe
  • možnost uporabe omare iz obeh strani
  • možnost uporabe omare za različne namene
  • poljubna razvrstitev polic in zaprtih delov omare
  • poljubne kombinacije izbire barv in materialov

.

Kombinirane, večje omare po naročilu

.

Ko našo dnevno sobo uporabljamo za več reči in ne samo za večerno gledanje televizije, si moramo za svoj pohištveni sestav, omisliti pohištveni element, na katerega oz. v katerega bo mogoče več reči, ki jih pri tem potrebujemo, tudi pospravljati in odlagati.

Na spodnji sliki je prikazan primer vgradne omare, ki je vgrajena od tal do stropa. Zgornji del služi za pospravljanje garderobe in se zapira s krilnimi vrati, levo je omara zapolnjena za plašče, srajce in podobno, z omarnim korpusom, ki se zapira z drsnimi vrati, sredina pa je puščena za klavir.

Skrajno desno je ostalo še nekaj prostora za dodatne odprte police in manjše izvlečne predale pri tleh.

.

kombinirane vgradne omare po naročilču
Kombinirana večja, vgradna omara v dnevni sobi.

.

Za še več idej, vas vabimo k spremljanju tudi v bodoče.