Vgradne omare za mansardo – primer ureditve celotne mansarde z vgradnimi omarami, pregradnimi stenami ter ostalim pohištvom za mansardo

Na spodnjih slikah, v tokratnem prispevku, prikazujemo vgradne omare za mansardo. Zraven njih je v bistvu prikazano celotno opremljanje mansarde za stranko Žurman Marija iz okolice Lenarta, ki se ji ob tej priložnosti, tudi zahvaljujemo za dovoljenje za objavo slik opremljanja njihovega mansardnega prostora.

Pred našim prihodom je mansarda bila dokončno obdelana (položeni parketi, zaključene in prebarvane stene, urejena galerijska, notranja ograja, ki vodi na stopnišče), mansardni prostor pa je brez pregradnih sten bil v celoti en sam.

Lastnika sta imela željo, da s pregradnimi stenami, vgradnimi omarami ter ostalim pohištvom, opremimo mansardni prostor v katerem bo nastala ločena otroška soba, ločena garderobna soba, več vgradnih omar ter dodaten prostor kot likalnica, ločen z drsnimi vrati.

Opremljenost prostora pod poševnim stropom takoj za stopniščno ograjo, ki vodi v mansardo, je prikazan na spodnji sliki:

.

vgradne omare za mansardo
Ureditev prostora pod poševnim stropom z vgradno omaro.

.

Prva vgradna omara (na zgornji sliki) je vgrajena v mansardni prostor kotno. Začne se z nižjim omarnim prekatom na klasično krilno odpiranje, na desni, tik pod strešnim oknom in se v isti višini nadaljuje tudi ob predelni steni, pri čemer ves spodnji del omogoča zapiranje omarnih prekatov z navadnimi, krilnimi vrati.

.

nizka omara pod strešnim oknom
Nizka omara pod strešnim oknom.

.

Nad nizkimi omarnimi prekati je do poševnega stropa izdelana odprta omara z več odlagalnimi policami, skrajni levi omarni prekat pa je izdelan ravno tako, da se prilagodi zidnemu zobu, ki poteka po stropu tega dela mansarde.

Za material je uporabljena klasična, bela iverica z abs zaključenimi robovi. Odlagalne police je mogoče poljubno tudi po višini prestavljati ali dodati.

Vgradna omara ima lastno hrbtišče, s čimer je za njo nastal dodaten prostor, ki služi kot otroška soba za učenje.

.

pregradna omara v mansardi
Pregradna omara v mansardi.

.

V prostoru, ki je nastal za vgradno omaro, smo uredili del sobe, ki bo namenjen učenju. Sam prostor vsebuje dve strešni okni, ki ležita prečno glede na dolžino mansarde in pod njima smo prostor najprej namenili za večjo in po meri izdelano pisalno mizo z dodatnimi predali na levi in desni strani.

.

ureditev mansarde s pisalno mizo
Študijski prostor v mansardi.

.

Pisalna miza ima mizno ploskev prilagojeno glede na radiator na zadnji steni, obenem pa na levi strani omogoča večjo globino, saj bo na njej kasneje postavljen še računalniški monitor. K celotni ureditvi tega dela mansarde sodi še izdelava regalnikov na obeh straneh radiatorja ter izdelava nižje, dvodelne vgradne omare z drsnimi vrati, na levi strani sobe.

Na spodnji sliki lahko vidite, da je stena od dimniške ovire do hrbtne mansardne stene ponovno zaprta z iveralno ploščo in deluje kot montažna pregrada.

Dostop do tega dela mansarde je urejen z drsnimi vrati.

.

pisalna miza v mansardi
Ureditev mansardnega kota z dodatno, dvodelno vgradno omaro z drsnimi vrati.

.

Nato se vzdolžni del mansarde s pomočjo štirih, visoko vgrajenih drsnih vrat, loči še na en, novo nastali prostor, na levi:

.

visoka drsna vrata
Drsna vrata v motnem steklu.

.

Drsna vrata na zgornji sliki predstavljajo premično pregradno steno, pri čemer je vhod v garderobno sobo na drugi strani, zamišljen skozi sredinska, z belim motnim steklom, izdelana vrata, v klasični beli iveralni izvedbi pa sta izdelani stranski polnili drsnih vrat.

Ti sta prečno, da se razbije monotonost belega polnila, dekorirani z aluminijastimi letvicami.

.

drsna vrata v mansardi
Štiridelna drsna vrata – pogled iz stopniščne smeri.

.

Za drsnimi vrati (slika spodaj) je prostor namenjen postavitvi sedežne garniture in ureditve garderobnega dodatnega prostora na desni.

.

garderobni prostor za drsnimi vrati v mansardi
Garderobni prostor za drsnimi vrati.

.

Ker se prostor takoj za zaključkom drsnih vrat ponovno zaključuje z zidnim stropnim tramom in spušča s poševnim stropom, je v ta del vgrajena vgradna omara za mansardo, ki bo služila za odlaganje manjših pripomočkov in reči.

Njen višji, levi del, je sestavljen iz s klasičnimi, krilnimi vrati, zapirajočega omarnega prekata pri tleh ter nižje vgradne omare z drsnimi vrati ob hrbtni steni tik pod poševnim stropom.

Višji del je podobno kot pri omari ob stopnišču, namenjen odlagalnim policam, ki so po višini prilagojene poševnemu stropu.

V tem primeru so fronte spodnjega dela vgradne omare za mansardo, izdelane iz črnega iveralnega polnila.

.

ureditev manjšega mansardnega kota
Pogled na odprta drsna vrata proti stopnišču.

.

Pogled na ureditev prostorske niše s stropom prilagojenimi omarnimi elementi, je prikazan na spodnji sliki:

.

nizke omare v mansardi
Ureditev prostorske niše.

.

Pogled iz prostorske niše proti sedežni garnituri in ureditvi iveralne pregradne stene za njo, je prikazan na spodnji sliki. Na njej lahko vidite tudi prilagoditev zidne stene tudi nad samimi drsnimi vrati:

.

mansardni kot
Pogled na ureditev dodatne sobe iz strani garderobne prostorske niše.

.

Vse ostale, dodatne primere urejanja mansard in postavljanja garderobnih sob ter vgradnih omar v mansardah, si lahko ogledate na tej povezavi.