Prikaz primerov vgradnih omar v spalnicah

Sicer smo nekaj besed za vgradne omare za spalnico in dnevno sobo, namenili že v prejšnji objavi (primeri ureditev notranjosti vgradnih omar), a smo v ekipi po objavi članka, opazili, da se na temo opremljanja posameznih prostorov z vgradnimi omarami, da bolje predstaviti vgradne omare za spalnico. V posebnem članku.

Zato danes v objavi spodaj “popravljamo” svoj zapis in predstavljamo samo vgradne omare za spalnico.

.

vgradne omare za spalnico
Vgradna omara in postelja.

.

Opremljanje spalnic z vgradnimi omarami priteguje predvsem zato, ker kot že veste, lahko pri odločitvi za vgradno omaro v spalnici, sami izbirate zraven želene dimenzije, dobesedno vse. Barve, izgled, ureditev notranjosti, materiale.

To pa daje super možnost, da tudi ostalo pohištvo po spalnici stilsko (po barvah, materialih, izgledu) uskladite z omaro, kar ima na koncu za posledico enoten in lep izgled spalnice, hkrati pa je ta narejena povsem po merah našega prostora.

Primeri:

  • z materiali in barvami vrat na omarah lahko uskladite npr. ličnice predalov na nočnih omaricah
  • v ujemajočih barvah lahko uskladite barvo omare z na primer garderobnim otokom sredi garderobne sobe (če jo vaša spalnica ima)
  • barvo (tudi material ali celo debelino) posteljnega okvirja lahko uskladite z barvo in debelino polic v notranjosti omar
  • in še in še in še

Vseh kombinacij tako ali tako ni mogoče našteti, zato zgornje samo za občutek in pokušino.

.

vgradne omare za spalnico
Vgradna omara z oranžnim kontrastom.

.

Najprej o izgledu vgradne omare za spalnico

.

Ni dvoma, da najprej, ko vstopimo v spalnico, prvi vtis pusti celotna razporeditev pohištva po spalnici in barve v spalnici. Pri tem so, jasno, barve, na največjih površinah, vidne najprej (stene spalnice, vrata na omarah spalnice, barva posteljnine, barva zaves, če jih imamo v spalnici,…)

Zraven tega so večje površine v spalnici tudi morebitne lične mizice, pulti komod, samostojne odlagalne police ali odlagalne police na nočnih omaricah in v primeru, da garderobne omare v spalnici niso povsem vgrajene med dve steni, tudi omarne stranice.

Vse večje površine po spalnici se splača najprej stilsko uskladiti s stenami spalnice ter površinami med seboj.

.

vgradne omare za spalnico
Kombinacija bele in oranžne.

.

Kakšne barve sodijo v spalnico?

Sicer je določitev barv v spalnici, stvar okusa uporabnikov, a iz dosedanjih izkušenj lahko zapišem, da v večini spalnic prevladujejo umirjeni toni svetlo rjavih barv, bele, vanilije in bež. Za manjše površine v spalnicah se nato uporabijo kontrastne barve ali enake kot na večjih površinah, le z bolj izdelanimi in poudarjenimi detajli (gravure, barvne pasice, steklo, ogledala,…)

Med pogostimi barvami v spalnicah se najdejo tudi vijolična v različnih odtenkih, siva, svetlo rumena, svetlo zelena in podobno.

Še najmanj je v spalnicah živih barv kot so rdeča, močno modra, močno rumena in podobno.

Za določitev barv za spalnico se splača upoštevati tudi velikost same spalnice, položaj oken in dostop naravne svetlobe in na koncu koncev, tudi razporeditev pohištva.

Kot rečeno, vse več je spalnic, ki imajo zraven osnovnega prostora, ki je namenjen postavitvi posteljnega okvirja, dodaten prostor, ločen za garderobno sobo (v eni izmed bodočih objav na tem blogu me čaka tudi temeljita predstavitev garderobnih sob).

.

vgradne omare za spalnico
Vgradne omare v svetlo rjavih tonih.

.

Kakšni materiali sodijo v spalnico?

Pravega pravila tudi za izbiro materialov v spalnicah sicer ni, pa vseeno izkušnje kažejo, da v večino spalnic sodi les.

Les velja za topel, naraven, varen in prilagodljiv material. Daje občutek sproščenosti in dobrega počutja, je nevsiljiv in lahko se ga oblikuje in okrasi na 100 različnih načinov.

Kot dekor in dodatek lesu, se v spalnicah znajde steklo in seveda ogledala, posamezni elementi v spalnicah (recimo vzglavje posteljnega okvirja) pa se lahko obdajo s tekstilom. Zaradi higiene in nenabiranja prahu, se priporoča ali umetno usnje ali pa pravo usnje (če cenovno želimo poseči v ta razred).

Steklo in ogledala sodijo v spalnico kot dekor. Ogledala ponavadi namestimo na posebej za to namenjene stene v spalnici, v garderobno sobo ob spalnici ali pa kar na vrata omare v spalnici.

Kot smo napisali že višje, lahko s steklom obdelamo detajle kot so recimo ličnice na predalih komodic v spalnici ali pa ličnice na predalih nočnih omaric.

Tudi kovina je prisotna v spalnicah.

Sodobnješi posteljni okvirji imajo iz kovine obdana ležišča (posteljne ograje), kovinske so pogoste nogice posteljnih okvirjev, kovinske so lahko nogice na omarah in ostalih elementih v spalnici, navsezadnje so kovinske lahko tudi obrobe (ročaji) na vgradnih omarah v spalnici ter na predalih.

Tudi karnise za zavese niso nujne v lesu, ampak lahko namesto njih uporabimo kovinske, v nam zanimivem barvnem odtenku.

.

vgradne omare za spalnico
Vgradna omara z drsnimi vrati iz ogledal.

.

Razporeditev pohištva v spalnici

Tudi o razporeditvi pohištva po spalnici je na spletu in v strokovnih revijah in časopisih o dizajnu, napisano že toliko, da je skoraj nemogoče napisati kaj novega.

Pa vseeno.

Sicer je razporeditev pohištva v spalnici odvisna od same prostornine in izgleda spalnice (tudi postavitev oken, morebitnih zidnih (dimniških ali drugih) preprek in ovir, a vseeno za začetek zapišem, da so osnovni pohištveni kosi vsake spalnice pač postelja za dva, garderobna omara za dva, nočni omarici ob postelji ter komoda za spravilo spodnjega perila in nogavic.

Že samo pri izbiri teh kosov pohištva, bomo upoštevali okuse, želje, potrebe in navsezadnje tudi cenovne možnosti vsakega opremljevalca posebej.

Pri posteljnih okvirjih se bomo glede na količino razpoložljivega prostora v spalnici igrali z možnostmi povišanih postelj (primerne in iskane predvsem pri starejši generaciji), dvižnih postelj (v kolikor je prostora v spalnici manj in želimo izkoristiti tudi prostor pod posteljo), posteljnimi okvirji z različnim številom predalov pod njimi (v kolikor nam ni do dvigovanja posteljnega ležišča) in drugimi.

Pri omarah lahko izbiramo med vgradnimi in samostoječimi omarami, izdelanimi tipsko (serijsko) ali po merah in seveda bomo tudi pri njih upoštevali tako potrebe kot finančne zmožnosti nakupa.

Enako velja za ostale dodatke v spalnicah.

.

vgradne omare za spalnico
Primer kombinacije bolj žive vgradne omare.

.

Nekoliko bolj prav in pogosteje pridejo v poštev vgradne omare za spalnico v prostorih, ki resnično zahtevajo individualno izdelavo pohištva in, ki odstopajo od klasične pravokotne oblike spalnice.

Ker je takšnih spalnic, kjer se da izkoristiti na primer prostorske niše za garderobne sobe in drugo, v sodobni gradnji vse več, tudi povpraševanja in zamisli za ureditev spalnic po meri, ne ugašajo.

Toliko tokrat.

Vabljeni k spremljanju v bodoče.