Primer vgradnje omare v daljšem hodniku

Večina hodnikov in predsob, kjer je montirana vgradna omara, je ožjih in manjših. In v njih dobimo kvečjemu omare visoke do stropa, široke pa praviloma okrog dveh metrov.

V takšno omaro, v največ primerih, postavimo dva omarna korpusa (za plašče in ostalo garderobo), v spodnjem delu pa posebej predvidimo še prostor za čevlje in obuvala. V nekaterih primerih, eno ali obe krili omarnih vrat, opremimo v ogledalo (tak primer je predstavljen v prispevku s prikazom montaže vgradne omare v predprostoru).

Če imamo, po drugi strani, v hodniku ali predsobi, dovolj prostora za vgradnjo večje omare, pa je možnosti za postavitev le te, seveda več.

Na spodnji sliki lahko vidite primer vgradnje omare, ki stoji na hodniku in je večja od povprečnih garderobnih omar, opisanih zgoraj.

.

vgradnje omare

.

Vgradna omara, na zgornji sliki, ima tudi od večine ostalih omar na hodnikih, tudi nekaj posebnosti:

.

  • omara se v zgornjem in spodnjem delu loči na garderobni del in na odprti del s predali, ki so namenjeni obuvalom
  • fronta omare ima dve različni globini (za spodnji in zgornji del)
  • spodnji del omare sestavljata po dve vrsti izvlečnih predalov (na mehko zapiranje)

.

Tak primer vgradnje omare si lahko omislijo družine, katerih prostori so daljši ali širši, prednost take zasnove omare pa je tudi v tem, da bela, odlagalna polica, lahko služi tudi kot sedalna površina (ki jih ponavadi pri omarah v predsobah, montiramo posebej).

Za zgornji primer vgradnje omare, je uporabljena oplemenitena iverica v temnem, naravnem, lesnem tonu, odlagalna (bela) površina pa je za kontrast, obdelana v visokem sijaju. 

Ročaji na predalih so srebrni in iz aluminija, iz enakega materiala pa so tudi ročaji, zgornje vodilo in spodnja tirnica, drsnih vrat.

Naslonska letev (na stranski, zidni steni) je, za razliko od večine montiranih vgradnih omar, širša in sega do ravnine izvlečnih predalov. Je pa v enaki barvi kot lesna polnila drsnih vrat.

Podobno zasnovo vgradnih omar si lahko omislimo tudi v ostalih večjih prostorih v hiši, še posebej pa se za podobno obliko in razporeditev odločajo gospodinjstva, ki iščejo primerne omare tudi za dnevne sobe in druge večje prostore.