Vozički marela počasi izginjajo…

posted in: Zanimivosti | 0

… in jih nadomeščajo drugi

Na tržišče otroških vozičkov skoraj vsako leto vstopi vsaj eno ali več blagovnih znamk. Največji del tržišča so potovalni komplet. Ti staršem omogočajo varen prevoz otroka tako na prostem kot v avtu od rojstva dalje. Vse-uporabni vozički marela pa pokrivajo večino tega preostalega deleža otroških vozičkov na trgu. Pravzaprav pa v bistvu sploh ne gre več za marela vozičke. Več o tem v nadaljevanju.

Vozički marela praktično izginjajo

Ne glede na to dejstvo pa proizvajalci ogromno vlagajo v razvoj v Sloveniji tako imenovanih marela vozičkov. Ti postajajo iz leta v leto boljši, bolj izpopolnjeni, lažji in manjši, ko so zloženi. In ne zlagajo se več na dežnik.

Če je bila še do nedavnega meja med klasičnim in marela vozičkom jasno dorečena danes temu ni več tako. Včasih so se vozički zlagali samo kot dežnik ali kot knjiga ali pa še to ne. Ker so z zlaganjem na dežnik zavzeli najmanj prostora so hitro postali priljubljeni pri vseh, ki so šli na pot. Tudi avti še niso bili tako veliki in zato je bil vsak prihranek pri prostoru zlata vreden. Takrat je skoraj vsak družina imela po dva vozička. Enega za doma, drugega za na pot. Marela voziček se je tudi odlično prilagal zadnjemu delu sedeža v prtljažniku.

In leta je bilo tako. Potem pa so prišli EasyJet, Ryanair in podobni. Kar naenkrat avto ni bil več edino prevozno sredstvo za pot na dopust. In kar naenkrat so vozički marela izgubili del svoje priročnosti. Voziček, ki se zlaga na dežnik enostavno ne gre na letalo, vsaj ne v potniški del. In ko enkrat probate iti na letalo z otrokom skozi vso proceduro brez vozička potem veste, da tega nočete več. Nositi otroka po celem letališču res ni enostavno.

Kompaktni vozički marela

Kompaktni otroški vozički z novimo funkcijami

Proizvajalci so se odzvali na nove potrebe in nove zahteve mamic širom sveta. In rodili so se prvi ”kompaktni” vozički. Pri nas jih še vedno kličemo vozički marela, čeprav z zlaganjem na dežnik nimajo praktično nič več.

Vozičku je bilo dodanih mnogo zglobov in različnih sistemov zlaganja. Vse z namenom čim manjših dimenzij, ko je otroški voziček zložen. Vse z namenom, da otroški voziček postane dovolj majhen za uporabo vse do letala, kjer ga potem pospravite kot letalsko prtljago. A ker vsako dobro prinese tudi kaj slabega je postal aktualen tisti izraz, več tehnike, več možnosti za okvaro. In vsaj na začetku je bilo izredno težko dobiti kompaktni otroški voziček, ki bi se s kvaliteto lahko kosal s »klasičnim« vozičkom. Bilo je mnogo reklamacij, ki pa so bile z leti odpravljene.

Testiranja na ramenih staršev so se obnesla.

Starši so testirali, uveljavljali reklamacije, proizvajalci so jih odpravljali in se učili in se tudi naučili. Trenutno je na tržišču že kar nekaj vrhunskih kompaktno zložljivih otroških vozičkov. Nekateri na ogrodje jamčijo tudi doživljenjsko, torej kvaliteta zglobov ne bi smela biti več vprašljiva.

Prav v veselje mi je bil zadnji pogovor z enim od očetov, ki je razlagal kako so mu razpadli veliki vozički, z enim od takih malčkov pa je prepotoval ogromno. Da ga je vlekel vsepovsod, tudi tam kjer ga ne bi smel, in mu nič ne manjka.

Je pa res, da so otroški vozički iz družine marel še vedno veliko bolj dovzetni na vsako pomanjkljivost pri izdelavi. Če ta še ni vidna pri nakupu pa lahko postane očitna že zelo kmalu po nakupu. Zato pozor pri nakupu – preberite ocene in jih kupite samo od priznanih blagovnih znamk.

So ti vozički še vozički marela ali so kaj drugega

Ker se ti vozički pravzaprav ne zlagajo več na dežnik se že nekaj časa krešejo mnenja ali so to sploh še marela vozički ali bi jih morali preimenovati. Naziv, ki bi jim morda pripadal bi lahko bil kompaktni vozički ali letalski vozički, ker gredo lahko neovirano na letalo. Imate morda vi kakšno idejo kako bi jih opisali?

Smo pa na sredini pomladi in ker se tudi ta čas rodi kar precej otrok vas morda zanima tudi kateri otroški vozički bi bili primerni za pomlad. Le to si lahko preberete tukaj!