Zakaj se odločiti za optimizacijo spletnih strani

Vedno več podjetij, ki gradi svojo prisotnost na internetu, še posebej pa na Googlu, se odloča za optimizacijo spletnih strani.

Študija Business Research Company je pokazala, da na globalni ravni zanimanje za SEO (SEO = search engine optimization oz. optimizacija spletnih strani), iz leta v leto narašča:

optimizacija spletnih strani trend

Optimizacija spletnih strani, ne samo, da poskbi, da spletne strani dosegate višje uvrstitve v iskalniku Google, ampak tudi:

  • SEO prispeva k večji vidnosti, več klikom in večji prodaji preko spletne strani
  • SEO (posredno) prispeva k bolj raznovrstni spletni pojavnosti na socialnih omrežjih
  • SEO pomaga spletnim stranem graditi neodvisen odnos od plačljivih Googlovih kampanj (Google Ads). Več o tem v nadaljevanju…

NAMIG: Proces optimizacije spletnih strani je podrobno opisan na povezavi Seo-Praktik.si.

Spodaj so podrobneje razloženi argumenti zakaj se odločiti za optimizacijo spletnih strani…

Optimizacija spletnih strani prispeva k večji obiskanosti spletnih strani iz Googla

Lastniki spletnih strani, ki REDNO izvajate optimizacijo spletnih strani, si lahko obetate večjo obiskanost svojih spletnih strani iz najmanj dveh SEO aktivnosti:

  • če REDNO (na SEO ustrezen način) optimizirate vaše obstoječe, objavljene spletne vsebine, potem si lahko več obiskovalcev obetate zato, ker bodo boljše optimizirane vsebine, na Googlu, med prikazi internetnih strani, prikazane višje
  • če REDNO objavljate nove, SEO optimizirane spletne vsebine (npr. blog zapisi z nasveti na blogu), potem s temi zapisi, ki jih uvrstite visoko v iskalniku, prispevate k večjemu dotoku novih obiskovalcev na spletno stran (preko vsebin, optimiziranih za t.i. dolgorepe, long tail ključne besede)

Kako zgleda rast obiskanosti spletne strani, v letu dni izvajanja optimizacije spletne strani, prikazuje spodnja slika (vir slike: referenca optimizacija spletnih strani MatijaZajšek.com):

večja obiskanost spletne strani seo

Povečevanje obiskanosti spletnih strani zaradi rednega izvajanja SEO optimizacije spletnih strani se dosega konstantno oz. vse dokler obstajajo v vaši panogi ključne besede, ki jih uporabniki Googla vtipkujejo v iskalnik, vaša internetna stran pa se za te besede, ne prikazuje med prvimi prikazi spletnih strani.

Ko se vaša internetna stran z večino najpomembnejših ključnih besed, nahaja med prvimi prikazi na Googlu, optimizacija strani prispeva k nadaljni rasti obiska spletne strani tako, da se spletni strani doda targetiranje in pozicioniranje v novih panogah in nišah znotraj obstoječe panoge.

Optimizacija spletnih strani je predpogoj za doseganje večje prodaje preko Googla

Sicer večja prodaja preko spletnih strani in trgovin, preko Googla, ni direktno (in avtomatsko) povezana zgolj z izvajanjem optimizacije spletnih strani, saj ni rečeno, da, če bo vaša spletna stran uvrščena na najvišjem mestu na Googlu, da bo tudi prejela največ poslov.

Z izvajanjem SEO optimizacije dosegate najvišje uvrstitve na Googlu, s tem pa posledično internetno stran prikazujete največ uporabnikom Googla. Ki tudi na najvišje uvrščene spletne strani, najpogosteje klikajo.

Zato optimizacija spletnih strani prispeva k povečanemu številu obiskovalcev. Ker je konverzija obiskovalcev vaših spletnih strani v kupce (ali sledilce) odvisna od številnih drugih dejavnikov (cena vaših produktov in storitev, zaupanje v vašo spletno stran, način predstavitve vaših rešitev kupcem, itd..) pravimo, da je SEO optimizacija osnova za več poslov preko vaših spletnih strani. Optimizaciji spletnih strani mora slediti optimizacija konverzij (t.i. conversion optimization).

NAMIG IZ PRAKSE: Konverzije obiskovalcev na spletnih straneh niso “samo” več prodaj in več pridobljenih povpraševanj (ali več sledilcev npr. na vaše elektronske novice).
Konverzija je lahko tudi povečano število prijavljenih na uporabo ali brezplačno testiranje najrazličnejših aplikacij. Na spodnji sliki je prikazan primer doseganja odličnih konverzij iz obiskovalcev v testiranje aplikacije ebonitete.si (preko katere obiskovalci lahko preverjajo bonitetne ocene svojih poslovnih partnerjev in dobaviteljev). Na povezavi e bonitete prijava preverite kako deluje aplikacija ebonitete.si.

bonitete prijava brezplačno testiranje

Optimizacija spletnih strani omogoča, da do več kupcev iz vaših spletnih strani pridete BREZ tega, da Googlu plačujete za oglase (Google Ads)

Eden izmed glavnih razlogov zakaj se odločiti za optimizacijo spletnih strani se skriva v tem, da cene plačljivih opcij oglaševanja na internetu, iz leta v leto, naraščajo. Ne samo Google oglaševanje, ampak tudi oglaševanje na ostalih najbolj uporabljanih spletnih platformah (LinkedIN, Facebook, YouTube, Instagram,…) je iz leta v leto dražje, saj je konkurenca, zaradi njihove visoke uporabljanosti in obiskanosti, vedno večja.

Na posameznih spletnih platformah so cene oglaševanja že danes tako visoke, da si manjši podjetniki in startup-i le s težavo privoščijo plačljivo spletno oglaševanje. V bodoče pa je ta trend, med tistimi spletnimi platformami, ki bodo še naprej skrbele za visoko število svojih uporabnikov, pričakovati še naprej.

Zato je optimizacija spletnih strani (kot metoda za pritegovanje obiskovalcev iz iskalnika Google), vedno bolj zanimiva vedno večjemu številu podjetnikov.

V kolikor želite zgraditi neodvisen odnos do plačljivih spletnih, oglaševalskih kampanj, je SEO optimizacija, zanesljiva pot, da vaša prodaja preko spletne strani, v prihodnosti ne bo odvisna od tega koliko denarja namenjate za oglase.

Kako zgleda gradnja “neodvisnosti” spletne strani od plačevanja za Google Ads [primer prvafina.si]

V bistvu je zelo preprosto.

Če smo rekli, da SEO optimizacija spletnih strani prispeva k temu, da z vsako, vam zanimivo ključno besedo, uvrstite vaše spletne vsebine na prvo stran Googla, boste s svojo spletno stranjo, tem bolj neodvisni od Google Ads oglaševanja, takrat, ko boste z vedno več ključnimi besedami, na prvi strani Googla, brez, da zato plačujete Googlu.

Na sliki poglejte kako svojo, vedno večjo neodvisnost od plačevanja za Google Ad oglase, z optimizacijo spletnih strani, gradi spletna stran prvafina.si.

prvafina.si uvrstitve na googlu

Iz slike je viden seznam (zamegljenih) ključnih besed s katerimi prvafina.si dosega prve in ostale visoke uvrstitve na Googlu (brez Google Ads).

Bolj kot se bo v prihodnosti izvajala SEO optimizacija, več bo novih besed, s katerimi bo prvafina.si, na prvi strani Googla. Posledično to pomeni vedno več obiskovalcev brez plačevanja za oglase.

Dodatne informacije:

  • Kaj je SEO optimizacija spletnih strani in kako deluje
  • Ostali, uporabni nasveti iz področja SEO in spletnega marketinga
  • dodatni razlogi zakaj se odločiti za optimizacijo spletnih strani se skrivajo še v povečani vidnosti blagovne znamke, izboljšani uporabniški izkušnji ter v splošnem povečanju donosnosti spletnega nastopa. Slednje se potrjuje v tem, da se za redno izvajanje SEO optimizacije, odločajo tako velike in prepoznavne blagovne znamke (npr. Termotom), kot tudi manjša zasebna podjetja in spletni portali. Oboji lahko z optimiziranjem svojih strani povečujejo število obiskovalcev. Na povezavi Varčevanje-energije.si si poglejte spletni portal, ki dosega na slovenskem trgu, s SEO optimizacijo, cca. 3,5 milijona obiskovalcev na mesec.

Viri:

1 – The Search Engine Optimization Services Market Will Gain The Most From The Professional Services Industry