Primeri prilagajanja omar stenam in zidnim oviram

Že pred časom, smo v prispevku, kjer smo opisovali posebnosti, ki jih lahko obidemo ali zakrijemo v prostoru, v katerega vgrajujemo vgradno omaro (ta prispevek tukaj), obljubili, da bo objavljena vsebina, dobila svoje nadaljevanje.

V nadaljevanju obljubo izpolnjujemo.

Spodaj prikaz novega kompleta posebnosti, ki jih lahko zaobidemo ali kako drugače obdelamo s pohištvom, ki se prilagaja prostoru.

.

Prilagajanje omare pečem

.

Prva slikca spodaj prikazuje klasično zapiranje plinske peči, kjer lastniki nimajo pretirane želje, da je le ta na ogled vsem obiskovalcem in vidna v prostoru.

Obdali smo jo s korpusom omare, zaprli z dvoje krilnimi vrati, pod njo pa v enaki širini in globini, izdelali še en omarni prekat z enakim načinom odpiranja. Širino zidne omare smo prilagodili širini stene, tako, da se ta prilega zidni steni hodnika. Na zgornjem delu (na strani pokrivne maske) je bilo potrebno prilagoditi omarno stranico še cevi plinske peči.

.

zidne omare
Zakrivanje plinske peči z omaro.

.

Prilagajanje omar vtičnicam

.

Včasih si stranke težje predstavljajo kako prilagodimo omarne stranice vtičnicam in drugim napeljavam. Nekateri celo mislijo, da zaradi le teh, ob določeni steni, ne bo mogoče postaviti zidne omare.

Na sliki spodaj primer vgradnje nižje vgradne zidne omare z drsnimi vrati in hkrati prikaz delnega izreza omarne stranice v notranjosti. Na ta način je vsa potrebna mrežna inštalacija do aparatur, ki bodo v notranjosti omare, lepo skrita, hkrati pa je omara postavljena od enega do drugega zidu.

.

zidne omare
Primer zidne omare z izrezom v notranjosti.

.

Kot smo omenjali že v nekaterih drugih objavah, je, če ne gre drugače, mogoče obstoječa stikala in vtičnice, montirati tudi na korpuse in v notranjost omar.

Na sliki spodaj, smo omaro postavljati na prehod v drug prostor. Stikala so montirana na notranjo stran korpusa omare.

.

zidne omare
Montaža stikal.

.

Prilagajanje omar dimniškim zidovom

.

Zelo pogost primer je tudi, ko postavitev omare onemogoča zidna, dimniška ovira, skratka dimniški zob. Na sliki spodaj, lahko lepo vidite kako smo prilagodili notranje police v omari, pred njo pa vseeno postavili drsna vrata. Tako omara lepo zaključuje prostor v enaki ravnini – njena notranjost pa je prilagojena pač ravninam hrbtišča omare.

.

zidne omare
Primer prilagajanja notranjih polic dimniškemu zidu.

.

Prilagajanje omar električnim in radiatorskim omaricam

.

Naslednja slika (spodaj) prikazuje prilagojen in po meri izdelan ravno dovolj širok omarni prekat, ki omogoča, da na obešalno palico obešamo srajce, hlače, plašče in obleko, ki jo imamo na obešalnikih, hkrati pa smo v spodnjem delu postavili premično polico, ki jo preprosto odstranimo, če želimo dostopati do omarice na hrbtni strani omare.

Tudi ostalo notranjost omare smo precej razgibali. Najprej tik ob opisovanem omarnem prekatu z manjšimi, izvlečnimi predali, v nadaljevanju pa še z odprtimi in po potrebi, prestavljivimi policami.

.

zidne omare
Prilagoditev omarnega prekata omarici na hrbtni steni omare.

.

Na naslednji (in zadnji sliki v tokratni objavi) bodite pozorni na zračnike na drsnih vratih vgradne omare. Za centralne in plinske peči (pa tudi omare v katere pospravljamo težjo garderobo ali čevlje) si želimo, da imajo vsaj nekaj zračnosti, tudi, ko so zaprte.

Z montiranimi zračniki dosežemo ravno to.

.

zidne omare
Primer montaže zračnikov na zidne omare.

.

Hvala, ker nas spremljate.

Ker je materiala na temo posebnosti in prilagajanja zidnih omar, na zalogi še kar nekaj, zna biti, da bo tudi temu prispevku, kmalu sledilo še nadaljevanje in tretji del.

Do takrat – uživajte.