Kako je z zvočno in toplotno izolacijo pri pregradnih omarah? – VPRAŠANJA STRANK

S tokratnim zapisom na našem blogu, po novem začenjamo tudi z rubriko Vprašanja strank. V njej imamo v bodoče namen objavljati odgovore na vprašanja, ki nam jih v zvezi z vgradnimi omarami postavljate preko telefona in preko e pošte.

Za začetek, nam je gospa iz Kamnika, postavila vprašanje v zvezi s pregradno omaro, ki jo ima namen vgraditi v malenkost večjo spalnico. Le to bi rada z vgradno omaro pregradila tako, da bo del nekdanje spalnice nova otroška soba (z ločenim vhodom vanjo), del sobe pa bo ostala spalnica za dva odrasla.

Dilema, ki jo ima gospa, je, ali kot pregrado med obema prostoroma izdelati klasično mavčno (knauf) steno ali zadošča, da kot pregrado uporabi vgradno omaro, ki bi bila vgrajena od tal do stropa ter hkrati po celotni širini zidu.

Obenem se sprašuje, kakšna bo zvočna in toplotna izolacija prostora, v primeru, da se kot pregradno steno, odloči postaviti vgradno omaro.

Za lažjo predstavo o tem o čem je sploh govora, vas povabimo tudi na ogled prispevka z naslovom 4 primeri večjih pregradnih omar, kjer lahko dejansko vidite in preberete kaj imamo v mislih, ko govorimo o pregradnih garderobnih omarah.

Zanimiv in zelo poučen prispevek na internetu, ki se tiče tudi toplotne izolacije vgradnih omar, boste našli tudi na blogu ugodna gradnja (avtor Žiga Golob). Povsem pri koncu prispevka, ki govori o manj znanih vplivih pri pasivni gradnji hiš, Žiga govori tudi o vgradnih omarah. Z njegovim dovoljenjem spodnji izrez objavljamo tudi tukaj:

.

toplotna zvočna izolacija pregradnih omar
V zvezi s plesnijo in vlago, ki jo omenja avtor v prispevku, priporočamo tudi naš članek Ali potrebuje vgradna omara hrbet ali ne?

.

Čeprav se njegov prispevek nanaša na vgradne omare, ki jih npr. vgradimo ob ozke in nizke stene mansardnih prostorov, lahko iz besedila razberete, da imajo vgradne omare tudi svoje pozitivne zvočne in toplotne lastnosti.

Na spletni strani Fonaterm, kjer se ukvarjajo s celovitimi izolacijskimi rešitvami, boste lahko na primer prebrali, da med ene izmed najbolj učinkovitih toplotnih in zvočnih izolatorjev sodijo različno granulirani tekstilni materiali, kombinirani s kartonsko mavčnimi ploščami.

Zraven tega na odlične zvočne in toplotne izolacijske učinke vpliva tudi zrak.

Kar pa samo pomeni, da je pregradna omara (odvisno tudi od samega polnila drsnih vrat za vgradne omare) boljši zvočni in toplotni izolator, če je polna z npr. garderobo (v tem primeru kot izolacija deluje kombinacija tekstila in zraka v omari).

Dodatna prednost postavitve pregradne omare napram klasični mavčni steni je tudi v prihranku prostora (priporočamo tudi prispevek Kako opremiti majhno stanovanje).

Mavčna stena bo vzela cca. 10 cm.
Če ob njej, v obeh sobah, na vsaki strani želimo po eno garderobno omaro, pa to dejansko pomeni enako, kot, da bi si dali vgraditi eno pregradno omaro z vmesnim, najmanj 10 centimetrskim hrbtom.

Če obenem pregradna omara ne bo imela prehoda iz enega v drugi prostor (ampak je za to predviden ločen vhod v drugo sobo), bo pregradna vgradna omara torej ne samo boljši zvočni in toplotni izolator, ampak bo tudi bolje izkoristila prostor sam.

Cenejša, enostavnejša od vgradnje pregradne omare, je samo namestitev predelne stene z npr. v enem delu, premičnimi drsnimi vrati, a v tem primeru o vgradni garderobni omari, sploh več ne moremo govoriti.

Zato tudi primerjava med eno in drugo opcijo, niti ni povsem na mestu.